Curry z kalafiorem, fasolką szparagową i pomidorami

curryzkalafiora1

Na taragach juz jest ich sporo, a za chwilę będzię jeszcze wiecej … zaczęły się pojawiać piękne, świeże kalafiory, zielona fasolka szparagowa i pomidory. To właśnie z nich można wyczarować szybkie i proste curry, na które podaję Wam dzisiaj przepis =) Gwarantuje, że taki lunch, obiad czy kolacja w indyjskim stylu zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza…


Składniki:

1 mały kalafior
30 dag zielonej fasolki szparagowej
1 puszka posiekanych pomidorów lub 40 dag posiekanych malinówek
1 marchew
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka garam masala lub innej indysjkiej mieszanki
1 szkl. wody
2 łyżki oliwy, oleju lub klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
ewentualnie kilka listków kolendry do posypania

300 g ugotowanego na sypko ryżu basmati

Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na nim delikatnie cebulę z czosnkiem. W tym czasie pokrój marchew na półplasterki, a następnie dodaj ją razem z pastą curry do podsmażanych warzyw. Wymieszaj wszystko dokładnie, a potem dolej pomidory i wodę.
Kalafiora podziel na różyczki, a fasolkę obierz i pokrój na połowę. Dodaj je do gotującego się sosu. Dodaj przyprawy i duś jeszcze przez 10 – 12 minut na średnim ogniu. Taka ilość czasu sprawi, że warzywa nie będą surowe i jednocześnie nie rozgotują się.

Danie podaj z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.