Burritos

buritos1

Tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które bez trudu przygotujesz w swojej kuchni. Dzisiejszy przepis to wersja podstawowa, którą można ubogacać o dodatki do farszu, np. kukurydzę lub czerwoną fasolę, albo kleks guacamole na wierzchu. Radzę nie żałować ostrych przypraw do ich przygotowania, bo powinny być na prawdę ostre =)

Składniki (dla 4 osób):

800g wołowego mięsa mielonego
1 szkl. przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kuminu
1 strączek papryczki chili
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
200g tartego sera cheddar z dodatkiem chili
1 kubeczek kwaśnej śmietany
garść posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

Sałata i pomidorki kotailowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmaż czosnek, chili, a następnie mięso. Od czasu do czasu należy je przemieszać, by wołowina była dokładnie rozdrobnionabnia – mięso powinno smażyć sie ok 20 min. Na koniec dodaj jeszcze pozostałe przyprawy i pół szklanki przecieru pomidorowego – duś jeszcze przez 5 min. Na patelni podgrzej tortille, nałóż na nie farsz, posyp garstką sera i złóż zawijając boki placka do środka. Zapiekaj przez w 5 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Na gotowych tortillach ułóż po kleksie śmietany, posyb resztą tartego sera i ziołami. Wokół ułóż sałate i pomidorki.

Smacznego

buritos2

          buritos3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.