Pizza bianca z pesto, grillowanymi pieczarkami …

pizzabiancazpesto1

Włosi dzielą pizze na 2 typy: biance i rosse. Pierwsza z nich to pizza bez dodatku sosu pomidorowego, czesto serwowana w postaci quattro formaggi (cztery sery) lub takiej z dodatkiem ananasa (ale bez dodatku szynki – Włosi nie przepadają za połączeniem mięsa z owocami), z kolei druga zawsze jest posmarowana sporą ilością gęstego sosu pomidorowego z dużą ilości czosnku i ziół. W Polsce ewidentnie bardziej popularna jest rossa, ale i biance czasami warto dać szansę, dlatego podrzucam Wam dzisiaj inspirację właśnie na nią …

Składaniki:

1 i 3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. letniej wody
20g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

200g startej mozzarelli
2 łyżeczki gotowego pesto
4 plasterki prossciutto crudo
2 garści rukoli
6 dużych pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuść w 3 łyżkach wody. Z mąki usyp stożek i dodaj do niej oliwę, sól, resztę wody i drożdże.Wyrób energicznie dość miękkie i elastyczne ciasto, a następnie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny (przykryj ciasto wilgotną ściereczką żeby nie wyschło).

Przed rozłożeniem ciasta na blaszcze, przekrój pieczarki na pół (w poprzek), skrop oliwą i grilluj na specjalnej patelni przez 3 minuty z każdej strony.

Rozciągnij ciasto na wysmarowanej oliwą prostokątnej blaszce, posmaruj je punktowo pesto, posyp równomiernie mozarellą i ułóż pieczarki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15 do 20 minut.

Wierzch pizzy posyp obficie rukolą i ułóż na na nim porwane kawałki prossciutto, ka koniec możesz jeszcze skropić pizze oliwą z oliwek.

Smacznego

pizzabiancazpesto2

pizzabiancazpesto4

pizzabiancazpesto4

pizzabiancazpesto5

1 thought on “Pizza bianca z pesto, grillowanymi pieczarkami …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.