Muffiny z truskawkami i czekoladową kruszonką

muffinytrus2

Szybkie muffiny z dodatkiem truskawek i niesamowitej, czekoladowej kruszonki, która sprawdzi się nietylko jako posypka do babeczek, ale także do innych ciast z sezonowymi owocami. Muffinki są idealne do porannego cappuccino, na podwieczorek czy do zapakowania na piknik.

Składniki (na 12 sztuk):

2 szkl. mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki kakao
2 jajka
350 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
1/4 szkl. brązowego cukru
1/2 szkl. białego cukru
2/5 szkl. oleju rzepakowego
300g pokrojonych na ćwiartki truskawek

Składniki na kruszonkę

100g miękkiego masła
100g białego cukru
2 łyżki brązowego cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1 i 1/2 łyżki kakao

Składniki na muffiny podziel na mokre i suche. Do pierwszych dodaj: jogurt lub maślankę, jajka i olej, do drugich: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól. Wymieszaj zawartosć dwóch naczyń za pomocą widelca do połączenia skłądników. Na koniec dodaj truskawki i jeszcze raz wymieszaj.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami i napełnij ciastem do 3/4 ich wysokości (najwygodniej i najszybciej jest to robić łyżką do lodów – babeczki będą proporcjonalne).

Wszystkie składniki kruszonki umieść w naczyniu i wyrób między palcami, a następnie posyp nią muffiny.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 25 minut. Najlepiej piec je na tradycyjnym trybie góra – dół, do pieczenia tego typu babeczek nie polecam termoobiegu, bo powietrze może spowodować, że będą przechylone z jednej strony i nie uzyskają ładnego kształtu.

Smacznego

muffinytrus1

muffinytrus3

1 thought on “Muffiny z truskawkami i czekoladową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.