Ribollita – tradycyjna zupa toskańska

ribolllita1

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni toskańskiej, a w dosłownym tłumaczeniu jej nazwa oznacza: „ugotowana na nowo”. Zawdzięcza to określeniu temu, ża dawniej przegotowywano ją na bazie zupy z poprzedniego dnia, np: pomidorowej, z kolei jej najważniejszymi składnikami są fasola, kapusta i pieczywo. Chleb można dodać bespośrednio do garnka z gotującą sie potrawą lub tak jak ja to proponuję – podany z boku, do dogryzania. Ribollita zawiera wszystkie elementy tradycyjnego chłopskiej kuchni, jest sycąca, gęsta, smaczna i na dodatek tania. Dla Włochów jest obok Minestrone i Brodo (rosołu) jedną z najważniejszych zup.

Składniki(na 8 średniej wielkości porcji):

1 szkl. suszonej, drobnej fasoli typu Jaś
1 cebula
2 marchewki
2 ziemniaki
1 puszka siekanych pomidorów
1/2 główki kapusty włoskiej
2 ząbki czosnku
1 gałązka tymianku
garść posiekanej natki pietruszki
1 szkl. surowego, drobnego makaronu
2 litry wody, ewentualnie trochę więcej
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku

garść startego sera typu parmezan
kilka łyżeczek pesto
oliwa
liście świeżej bazylii

Dowolne pieczywo, chociaż ja proponuję foccaccie – sprawdzi się idealnie

Sposób przygotowania:

Przynajmniej na 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania zupy namocz fasolę w wodzie, po czym ugotuj ją do miękkości – trwa to ok. 40 minut, czasami dłużej.

Rozgrzej oliwę z masłem i przesmaż na niej pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, marchew i ziemniaki. Zalej 2 litrami wody (później prawdopodobnie będzie trzeba jeszcze trochę dolać). Dodaj do zupy pomidory, posiekaną kapustę włoską i tymianek. Gotuj przez 15 minut i dodaj makaron i fasolę, a potem jeszcze 3-4 minuty zostaw zupe na gazie. Przpraw dopiero na końcu i dorzuć natkę pietruszki żeby nie straciła koloru*.

Rozlej zupę do miseczek lub bulionówek, skrop deliktanie oliwą, posyp serem, dodaj kleks pesto i przyozdob bazylią.

* Prawdziwa ribollita jest przygotowywana na dzień przed podaniem.

Smacznego

        ribollita2

ribollita3

ribollita4

ribollita5

3 thoughts on “Ribollita – tradycyjna zupa toskańska

  1. Despite the fact that a defendant does not have to pay for the Quotes Chimp, if you are sued you should be actively involved in the case. An adverse judgment or settlement can be the cause of your insurance being canceled or your premiums raised.

Odpowiedz na „GosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.