Wariacja na temat Carbonary

        carbonara1

Przygotowanie tego dania wiąże się dla mnie z jedną podstawową zasadą – to musi być makaron z sosem carbonra, a nie z jajecznicą i boczkiem. Sos powinien być aksamitny i delikatny, a żółtko nie ma prawa się w nim ściąć. Jeśli tak się stanie, będzie on nie tylko wygladem, ale przede wszystkim smakiem znacznie odbiegać od włoskiego oryginału.

Pozwoliłam sobie dzisiaj na małą wariację na temat klasycznej wersji – boczek zastapiłam prosciutto crudo i dodałam cukinię, te zmiany nie wpływają znacznie na smak, a sprawiają, że danie jest mniej tłustę i zawiera świeży element w postaci cukinii. Polecam też, by doprawić danie świeżomielonym pieprzem, a nie tym z torebki, bo w przypadku tej potrawy ma to szczególnie duże znaczenie.


Składniki:

400g makaronu penne
500 ml śmietany 22% lub 30%
8 plasterków prosciutto crudo
1 spora cukinia
2 żółtka
garść parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 szkl. wody z gotowania makaronu
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od wstawienia wody na makaron, a następnie ugotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie pokrój na paseczki szynkę i podsmaż ją – musi być lekko chrupka (w tym przypadku nie trzeba dodawać oliwy, wystarczy tłuszcz wyatapiający się z szynki). Teraz odłóż prosciutto na talrzeyk, a na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cukinię pokrojoną na półplasterki oraz posiekany czosnek. W międzyczasie w miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkami i połową sera. Po 5 minutach smażenia cuknii dodaj do niej spowrotem prosciutto, ugotowany i odcedzony, ciepły makaron i 1/2 szkl. wody z jego gotowania. Podduś jeszcze wszystko razem przez 30 sekund, a następnie zdejmij z ognia i odrazu połącz ze śmietaną i jajkiem. Koniecznie trzeba to zrobić, kiedy makaron jest jeszcze gorący – w ten sposób jajko się zetnie, ale nie będzie przypominało jajecznicy. Pod wpływem ciepła klusek i pozostałych składników powstanie idealny, gładki sos. Na koniec dopraw jeszcze danie świeżo zmielonym pieprzem (sól raczej nie będzie potrzebna, bo szynka i ser są słone) i jeszcze raz zamieszaj. Wyłóż makaron na talerze, posyp każdą z porcji parmezanem i jedz jak najszybciej =)

carbonara2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.