Zupa cebulowa Kudłaczy na motorach

zupakudlaczy

Od lat przyrządzam różne wersje zup cebulowych, nie mogłam więc nie wypróbować przepisu podejrzanego w programie Kudłacze na motorach;) Zwłaszcza, że przepis bardzo ciekawy – zawiera m.in. musztardę i jabłka, a całość potrawy zaostrzają i urozmaicają pory. Jeżeli chodzi o dodo datki, to kwestia gustu, ale moim zdaniem najlepiej w tej roli sprawdzi się świeży szczypiorek, garść żółtego sera i opieczony, ciepły chleb. Polecam!!!

Składniki:

1 kg cebuli, pokrojonej w półtalarki
1 duży por, pokrojony w plasterki
2 jabłka odmiany deserowej, obrane i pokrojone w ćwiartki
3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2,5 litra gorącego wywaru warzywnego bądź drobiowego
3 listki laurowe
gałązka tymianku (ewentualnie płaska łyżka suszonego)
sól i pieprz do smaku

Do podania:
200 g tartego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
opieczony w tosterze lub w piekarniku chleb

Sposób przygotowania:
W dużym garnku z grubym dnem stopcie masło na średnim ogniu i dodajcie do niego oliwę (dzięki temu się nie przypali). Włóżcie cebulę, pory i jabłka i smażcie 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy cebula, pory i jabłka zmiękną, dodajcie pokrojone ziemniaki i wlejcie wywar, dodajcie listki laurowe, sól i pieprz do smaku. Doprowadzcie do wrzenia i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Następnie wyjmijcie listki laurowe i tymianek, odlejcie połowę zupy i zmiksujcie na gładko. Połączcie obie części zupy i podgrzejcie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu warzywnego.

Gotowe!!! Teraz tylko dołożyć ulubione dodatki i zajadać – mam nadzieję, że będzie smakować.

Smacznego

Przepis opracowany na podstawie programu „Wypieki Kudłaczy”

zupakudlaczy02

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.