Schweinbraten mit Gemuse (Pieczeń z warzywami)

      schweinbraten2

Chociaż kuchnia niemiecka kojarzy się głównie z golonką, piwem i innymi cieżkimi specjałami, to jednak można w niej znaleźć sporo ciekawych przepisów. Stałym elementem tamtejszego menu jest wieprzowina, z której udziałem przygotowałam dzisiejszą inspirację. Taka pieczeń z szynki bądź łopatki gości na niemieckich stołach podczas rodzinnych spotkań i najczęściej podawana jest z sosem i kapustą. Gdyby była zima prawdopodobnie pozostałabym przy tym zestawie, ale wiosną chcemy jeść lżej, dlatego postanowiłam ją trochę odchudzić i podałam w towarzystwie kolorowych warzyw, to zresztą niejedyna modyfikacja. Według tradycyjnej receptury potrawę trzeba zacząć przygotowywać 3 dni wcześniej … bądźmy jednak realistami – rzadko kto ma na to czas i ochotę, zwłaszzcza jeśli jest sposób na skrócenie czasu marynowania nie tracąc przy tym charakterystycznego smaku potrawy …

Składniki:

kawałek szynki wieprzowej o wadze 1,2 do 1,5 kg
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnkui
1 szkl. białego octu winnego
2 i 1/2 szkl. wody
1 łyżeczka nasion gorczycy
3 liście laurowe
1 łyżka suszonego majeranku
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Warzywa:
1 cukinia pokrojona w talarki
1 żółta papryka pokrojona w grubą kostkę
1 brokuł
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wieczór przed pieczeniem mięsa odpowiednio je zamarynuj. W garnku wymieszaj wode z octem i dodaj do niej gorczyce, liście laurowe i obrane ząbki czosnku. Zanurz w niej umyte mięso i pozostaw w lodówce na przynajmniej 12 godzin.
Przygotuj naczynie do zapiekania – najlepiej garnek rzymski albo takie w którym można piec bez tłuszczu. Mięso wyjmij z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, swieżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Na patelni rogrzej olej i obsmaż na niej szynkę z każdej strony. Cebule posiekaj na plastry i wyłóż nią dno naczynia, a na niej ułóż mięso. Dolej ok. 1/4 szkl wody i piecz przez 2 i pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 St. C. W miedzyczasie podlewaj pieczeń wyciekającymi z niej sokami.

Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia przygotuj warzywa: cukinie i paprykę wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem i obsmaż z jednej i drugiej strony na patelni grillowej, a brokuły ugotuj najlepiej na parze lub ewentualnie w osolonej wodzie.

Po upieczeniu wyłóż mięso na dużą deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć 10 do 15 minut, a następnie pokrój na cienkie plastry. Podawaj z warzywami i np. piuree ziemniaczanym.

Smacznego

schweinbraten1

schweinbraten3

schweinbraten4

1 thought on “Schweinbraten mit Gemuse (Pieczeń z warzywami)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.