Chałka z kruszonką

chalka1

Chałka to symbol kuchni żydowskiej. Ten tradycyjnie przygotowywany na Szabat chleb stanowi alegorie poplątanych losów ludzkiego życia. Tymczasem w Polsce trudno znaleźć piekarnię bez leżącej na półce bądź w koszyku chałki. Jeżeli masz jednak ochotę pokusić się o jej właśnoręcznie przygotowanie … do dzieła, to na prawdę bardzo proste. Odrobina wysiłku wystarczy, by już niedługo cieszyć się ciepłym, pachnącym wanilią ciastem …

Składniki:

3 i 1/4
1 duże jajko
60 g drobnego cukru
4 łyżki roztopionego masła
1 i 1/4 szkl. ciepłego mleka
1 torebka cukru waniliowego
30g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli

1 roztrzepane jajko
2 łyżki mleka

Kruszonka:

1/2 szkl. mąki
1/4 kostki masła
1/4 szkl. cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Z kilku łyżek mleka, drożdzy i łyżeczki cukru przygotuj rozczyn i odstaw go na 10 minut do wyrośnięcia.

Do podgrzanego (ale niegorącego) pozostałego mleka dodaj masło, cukier, cukier wanliliowy oraz sól i dolej wszystko do wysypanej na stolnicę mąki z wbitym jajkiem. Wyrabiaj ciasto dokładnie i „z sercem” =) Po kilku minutach odstaw je do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Podziel ciasto na 4 części i zapeleć ze sobą w chałkę, jak w poniższym filmie:

Przełóż ciasto na blaszkę wyłożną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do tzw. napuszenia. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – po prostu rozetrzyj w misce wszystkie jej składniki, tak by powstało ciasto przypominajace gęsta owsiankę.

Chałke posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut.

Smacznego

chalka2

      chalka4

chalka5

chalka6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.