Homemade sushi – wersja podstawowa

sushi1

Na pierwszy ogień proponuje sushi w wersji Futomaki, które w japońskich i koreańskich domach pojawiają się najczęściej. Są to po prostu grube rolki z alg (nori), których wnętrze składa się z ryżu, ryby, warzyw, sezamu i chrzanu japońskiego – wasabi. Do przybrania już gotowych krążków proponuję wybrać rzeżuchę, kapustę pekińską, fantazyjnie pokrojoną marchewkę. Co do ryb to ze względu na nienajlepszą dostępność świeżych gatunków wybrałam wersję bezpiecznejszą – z wędzonym łososiem i paluszkami krabowymi. Aha i jeszcze jedno – robienie sushi to na prawdę świetna zabawa! Przygotowanie nie jest wcale trakie trudne, a jeśli będziecie przygotowywać je w większym gronie, to śmiało możecie podzielić się obowiązkami związanymi z krojoniem, zwijaniem i po jakichś 40 minutach można już się cieszyć swoim prywatnym Sushi Party =)

Składniki (porcja dl 4 – 6 osób):

4 arkusze nori
100g wędzonego łososia
5 paluszków krabowych
1/2 ogórka wężowego
1 avocado
1 garść posiekanej w paski kapusty pekińskiej
wasabi
2 łyżki podprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
3 łyżki octu ryżowego
1 i 1/2 szkl. suchego ryżu do sushi

Dodatkowo:

sos sojowy
wasabi
marynowany imbir
Warzywa (np. rzeżucha, marchewka, kapusta pekińska)
podprażony sezam
pałeczki lub palce

Sposób przygotowania:

Na początek przepłucz dokładnie ryż po bieżąca wodą – najwygodniej będzie to zrobić na sitku. Nastepnie ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.

W międzyczasie pokrój w paseczki avocado, ogórka i kapustę, rozłóż do miseczek imbir i podprażony sezam, nakryj stół według gustu i mozliwości (nie musisz mieć profesjonalnej zastawy do sushi, spróbuj skomponować coś efektownego z tego co masz w domu =).

Gdy ryż się ugotuje, odstaw go na ok 10 minut, by lekko przestygł, a następnie dopraw octem ryżowym i przemieszaj widelcem.

Rozłóż bambusową matę do zwijania i wyłóż na niej jeden arkusz nori. Zwilż go delikatnie wodą i na 2/3 jego powierzchni rozłóż ryż – zostawiając z każdej strony 1 cm. wolnego miejsca. Na palec wyciśnij trochę wasabi – trochę czyli mniej więcej odpowiednik wielkości ziarenka grochu (z wasabi trzeba bardzo ostrożnie, nie bez powodu nazywane jest najostrzejszą przyprawą świata), a następnie rozsmaruj cienutki paseczek na środku. Ułóż na nim 50 g wędzonego łososia lub 2 i pół paluszka krabowego, warzywa, posyp wszystko ssezamem i zwiń ciasno wzdłuż boku na którym układałaś/układałeś składniki. Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijaj roladę i cały czas dociskaj i przesuwaj matę. Po zwinieciu możesz docisnąć ją jeszcze dłońmi. Pokrój sushi na jedno- lub dwucentymetrowe kawałki i ułóż na drewnianej desce. Powtórz czynność z pozostałymi arkuszami alg.

Sushi można jesć pałeczkami lub palcami, ale nigdy widelcem. Każdy kawałek przed zjedzeniem powinno zamoczyć się w sosie sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi. Przed zjedzeniem kolejnego kawałka warto przegryźć marynowany imbir lub inne warzywa, by oczyścić kubki smakowe.

Smacznego

Zdjęcia autorstwa zaprzyjaźnionego fotografa: Marcina Zodro

sushi2

sushi6

sushi3

sushi4

1 thought on “Homemade sushi – wersja podstawowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.