Czekoladowe babeczki z pastelowymi kremami

      pastelowebabki1

Szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne. Dekorowanie ich kolorowymi kremami i posypkami sprawia, że znów budzi sie w nas dziecko =) Idealne na popołudniową przekąskę w tak pochmurny dzień …

Składniki (na ok. 20 babeczek):

Składniki suche:
4 szkl. mąki tortowej
4 łyżki naturalnego kakao
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru migdałowego
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy (wcześniej wyszorowanej w goracej wodzie)

Składniki mokre:

1,5 szkl. oleju rzepakowego
4 jajka
400 ml. maslanki lub jogurtu naturalnego

Składniki na krem:

300g serka śmietankowego typu Philadelphia
3/4 kostki miękkiego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
3/4 szkl. cukru pudru
Barwniki spożywcze w dowolnym kolorze (jeżeli maja być pastolowe trzeba ich dodać jedynie odrobinę)

Do dekoracji dowolne kolorowe posypki, drżetki, cukrowe perełki itd.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki suche w jednym naczyniu, a składniki mokre w drugim. Następnie połącz je ze sobą za pomocą dużej widelca na gładką masę. Formy na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie napełniaj je ciastem. Najwygodniej to zrobic przy użyciu gałkownicy do lodów lub dwóch łyżek.

Formy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok 20-23 minut. Jeżeli w Twoim piekarniku nie zmieszczą się 2 jednoczesnie, to najpierw upiecz jedną partię, a dopiero potem następną.

Jak babeczki przestygną przygotuj krem. Do miski wrzuć masło i cukier puder, a nastepnie utrzyj je dokładnie na gładką masę. Dodaj ser i jogurt i jeszcze kilka razy przemieszaj mikserem. Dekoruj ciastka kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy i posypuj dowolnymi ozdobami.

Smacznego

      pastelowebabki2

pastelowebabki3

pastelowebabki4

pastelowebabki5

pastelowebabeczki6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.