Jajka po szkocku

jajkaposzkocku

Podobno ten przepis jest „stary jak świat” i rzeczywiście pochodzi ze Szkocji. Jednak większą popularnością niż u Brytyjczyków, cieszy się u ich amerykańskich przyjaciół. Ja wykorzystałam ten przepis jako wielkanocną ciekawostkę, która mi osobiście przypomina pieczeń rzymską, tyle że w odwróconych proporcjach. Wg. klasycznej receptury jajka po szkocku powinni się smażyć w głębokim tłuszczu, ale jeśli nie lubicie tak przyrządzanych potraw (ja osobiście nie lubię) można je obsmażyć na rumiano na oleju, a potem dopiekać w piekarniku i efekt jest bardzo podobny. Do tego porcja zieleniny, np. w postaci rukoli i kiełków – gotowe=)

Składniki:

7 jajek ugotowanych na twardo

50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 łyżka dowolnej musztardy

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 jajko (do panierki)

3 łyżki mąki

1 szkl. bułki tartej

1 szkl. oleju do smażenia

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wyróbcie mięso w misce razem z musztardą, ziołami i papryką. Obierzcie i umyjcie jajka i przystąpcie do ubierania ich w mięsny kubraczek. Jest to czynność dość pracochłonna, ale bez paniki, idzie wytrzymać;) Każde jajko musi być dokładnie oblepione mięsem, potem możecie zacząć panierowanie.

Obtoczcie jajko najpierw w mące, potem zanurzcie je w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Czynność powtórzcie z każdym, kolejnym jajkiem.

Wlejcie olej do niezbyt dużej patelni lub rondla. Obsmażajcie jajka na rumiano z każdej strony – mięso nie musi być na tym etapie całkowicie usmażone, bo potem i tak będzie dopiekane w piekarniku.

Gdy jajka zrumienią się już na patelni, zdejmijcie je z niej i odsączcie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Następnie przełóżcie owoce Waszej pracy do naczynia żaroodpornego i zapieczcie przez 25 min., bez przykrycia w temperaturze 160 st. C z termo obiegiem.

Możecie też przygotować jajka na patelni dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a zapiekać dopiero następnego dnia przed podaniem – wtedy trzeba „trzymać je” w piekarniku dłużej.

Smacznego

jajkaposzkocku2

jajkaposzkocku3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.