Indyjska zupa krem z soczewicy, pieczonej pietruszki i …

kremzsoczew1

Jeżeli lubicie esencjonalne, pełne orientalnych przypraw potrawy, to ta zupa jest właśnie dla Was. Duża ilość kuminu, garam masala i curry sprawia, że w kilka chwil można poczuć zapach Indii, a dodatek pieczonej pietruszki i mleka kokosowego nadaje jej niezwykłego smaku…

Składniki:

1 i 1/2 szkl. czerownej/pomarańczowej soczewicy
2 korzenie pietruszki
1 puszka mleka kokosowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 średniej wielkości ziemniaki
1 i 1/2 litra wody
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala + trochę
1/2 łyżeczki curry
sól i świeżomielony pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki i szczypiorek
sezam

Do podania np. grzanki z bagietki z serem lub podpłomyk

Sposób przygotowania:

Obierz pietruszki i przekrój wzdłóż na ćwiartki. Następnie wyłóż je na wyłóżoną papierem do pieczenia blaszkę, posmaruj oliwą i posyp każdą część odrobiną garam masala. Piecz przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C z termoobiegiem.

W dużym garnku rozgrzej masło z 2 łyżkami oliwy i wrzuć do nich posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokroje w kostkę ziemniaki – jeżeli używasz młodych nie musisz ich obierać, wystarczy dobrze wyszorować. Dosyp przyprawy i szybko wymieszaj. Na koniec dodaj soczewicę, przemieszaj z pozostałymi składnikami i zalej wodą. Zupę przykryj pokrywką i gotuj przez 40 min. Na ostatnie 20 min. gotowania dorzuć do niej upieczone cząstki pietruszki.

Ugotowaną zupę zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe, sól i pieprz i ponownie zmiksuj.

Gotową zupę rozlej do talerzy, posyp święzymi ziołam, sezamem i podawaj np. z ciepłymi grzankami z mozzarellą.

Smacznego

kremzsocz2

kremzsocz3

kremzsocz4

kremzsoczew5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.