Szybkie bułeczki na śniadanie

buleczkisniadaniowe1

Są dni, kiedy pieczywo na śniadanie warto przygotować samodzielnie … Zwłaszcza, że nie zawsze musi być to trudne i czasochłonne =) Chociaż jak to bywa w przypadku samodzielnie wiepiekanych bułek – trzeba wstać ponad godzinę wcześniej …

Bułeczki można przygotować w większej ilości, a te których nie zjemy spokojnie mogą wyladować w zamrażalniku. Po rozmrożeniu sa prawie tak samo dobre =)

Składniki:

4 szkl. mąki typu 450
20g drożdzy
1 i 2/5 szkl. ciepłego (ale niegorącego) mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 roztrzepane jajko
3/4 łyżeczki soli

1 łyżka roztopionego masła do posmarowania bułek przed pieczeniem

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania rozczynu: z przygotowanego mleka odlej 2/5 szklanki, a następnie dodaj do niego drożdże, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko i roztopione masło, a na koniec rozczyn. Wyrabiaj wszystko ze sobą przez ok. 5 minut, a gdy masa będzie już swobodnie odchodzić od palców odstaw ją w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 części i formuj z nich orągłe bułeczki. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia do pieczenia blaszkę, posmaruj masłem i jeżeli masz ochotę to część z nich posyp także suszonymi ziołami lub sezamem. Pozwól jeszcze bułeczkom napuszyć się przez 20 minut i wstaw do rozgrzanego do 180 St. C piekarnika. Piecz przez ok. 15 – 18 minut.

Bułeczki doskonale smakują ze świeżym twarożkiem połaczonym z jogurtem, rzodkiewką i szczypiorkiem, ale też ze świeżymi warzywami, serami, wędlinami, a także z owocową konfiturą.

Smacznego

buleczkisniadaniowe3

buleczkisniadaniowe2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.