Crumble z miodowymi truskawkami i szczyptą pieprzu

crumbletrus2

To jeden z najprostszych i najbardziej uniwersalnych deserów, jakie znam =) Staram się sie go zawsze przygotowywać zgodnie z trwającymi porami roku – w czerwcu z truskawkami lub czereśniami, w sierpniu z owocami leśnymi, w jesienno-zimowych mesiącach z gruszkami bądź jabłkami. Aktualnie, ze wzgledu na długo wyczekiwany sezon truskawkowy przygotowałam crumble właśnie z nimi. A crumble to nic innego jak deser o brytyjskich korzeniach składający sie z owoców i kruszonki. Tym razem truskawki do niego trochę podrasowałam – podprażyłam je w miodzie i dodałam świeżo zmielony pieprz. Efekt? Zaskakujaco pyszne =)

Składniki na 4 porcje:

80 dag truskawek
2 łyżeczki miodu lipowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Kruszonka:
80g masła lub margaryny
80g mąki
40g brązowego cukru
+ masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i w zależności od wielkości podziel na ćwiartki lub połówki. Na patelni rozgrzej miód, a nastepnie dorzuć do niego owoce. Dodaj pieprz i smaż na dość dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Odstaw jeszcze do odparowania na ok. 5 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę: wszystkie jej składniki rozetrzyj między palacami tak żeby powstała spójna grudkowata masa.
4 kokilki lub jedno niezaduże naczynie ceramiczne wysmaruj masłem. Nałóż truskawki (odmiany truskawek są różne i niektóre z nich zawierają sporo wody, która może nie odparować w całości – w takiej sytuacji wybierz z patelni same owoce, a truskawkowy syrop zachowaj jako dodatek do jogurtu naturalnego – w ten sposób zrobisz swój własny jogurt smakowy). Masę posyp kruszonką i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C. z termoobiegiem.

Podawaj z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego

crubletrus4

crumbletrus3

crumbletrus5

crumbletrus1

crumbletrus6

        crumbletrus7

1 thought on “Crumble z miodowymi truskawkami i szczyptą pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.