Truskawki na wytrawnie w sałatce z Pecorino Romano

salatkatrus1Sezon trsukawkowy w pełni więc trsukawki nie tylko na deser, ale też na lunch czy kolację =) Tym razem proponuję spróbować ich na rukoli z kawałkami pikantnego, owczego sera – Pecorino Romano. Do tego podprażone pestki sonecznika i lekki sos na bazie oliwy i octu winneego … dokonałe letnie jedzenie =)

Składniki (na 4 porcje):

1 opakowanie rukoli
40 dag truskawek
80 dag sera Pecorino Romano
4 łyżki nasion słonecznika

Sos:

8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz – dosyć sporo

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Umytą i osuszoną rukole wyłóż na jeden duży półmisek lub 4 pojedyncze talerze. Ułóż na niej obrane truskawki pokrojone w ćwiartki i pociety obieraczką ser (ewentualnie można go też pokruszyć). Wszystko posyp słonecznikiem.

Przygotuj sos: wszystkie składniki do jego przygotowania umieść w niewielkim słoiku, zakręć go, a następnie wstrząśnij kilkakrotnie. Polej nim sałatkę przed podaniem.

Smacznego

salatkatrus2

1 thought on “Truskawki na wytrawnie w sałatce z Pecorino Romano

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.