Tagliatelle ze szparagami, pomidorkami i oliwą czosnkową

taglatellezpomidorami1

To eksperesowe danie z makaronu przygotujesz w 20 minut. Jest idealne w awaryjnych sytuacjach, kiedy nieustannie jesteś w niedoczasie, a masz ochotę na posiłek przygotowany w domu =) A zatem presto, presto (szybko, szybko) jako mawiają Włosi i zabieraj się do gotowania =)

Składniki (porcja dla 4 osób):

400g makaronu tagliatelle
1 pęczek zielonych szparagów
200g pomidorków koktailowych
kilka sztuk suszonych pomidorów z oliwy
1/4 szkl. oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron. W międzyczasie odetnij końcówki szparagów, a to co zostanie przekrój na połowę. Posiekaj suszone pomidory, a koktailowe podziel na ćwiartki lub połówki.

Gdy woda na makron się zagotuje osól ją dosyć mocno i wrzuć do niej makaron. Na patelni rogrzej oliwę i dodaj drobno piekany czosnek. Podsmażaj lekko przez 3 minuty, ale tak by nie doprowadzić do zrumienienia czosnku, a tym bardziej do jego przypalenia. Na ostatnie 5 minut gotowania makaronu dodaj do wody szparagi, końcówki możesz dodać na ostatnie 4 lub 3 minuty. Z kolei do oliwy dorzuć suszone oraz koktailowe pomidory.

Odcedź makaron ze szparagami i od razu przełóż go na patelnie z oliwą i pomidorami. Dolej wodę z gotowania makaronu, dodaj natkę i przypraw pieprzem, a następnie wszystko wymieszaj. Można podawać =)

Smacznego

        tagliatellezpomidorami3

1 thought on “Tagliatelle ze szparagami, pomidorkami i oliwą czosnkową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.