Pożegnanie sezonu szparagowego – sałatka z jajkiem i szparagami

salatkazjajkiemiszparag3

To już niestety koniec sezonu szparagowego, więc kto jeszcze nadal ma ochotę na te warzywa, niech szybko kupi kilka pęczków i je zamrozi =). Mogą się przydać m.in. do przygotowania takiej sałatki, a także do wielu innych potraw. Dzisiejsza propozycja to przedstawienie idealnego duetu: szparagów z jajkiem na miękko w towarzystwie włoskich przysmaków: rukoli, prosciutto crudo i grzanek z mozzarellą. Nie jest to co prawda sałatka do przygotowania w 5 minut, bo trzeba jej poświęcić odrobinę więcej czasu i uwagi, ale gwaranatuję Wam, że dla efektu warto =)

Składniki (na 2 porcje):

2 garści umytej i osuszonej rukoli
10 sztuk ugotowanych na parze szparagów (poza sezonem można użyć tych ze słoika)
4 plastry prosciutto crudo
2 jajka
1 łyżka octu

4 kawałki bagietki
garść tartej mozzarelli
dowolny dressing lub oliwa

Sposób przygtowania:

Wstaw wodę na jajka, a na suchej patelni obsmaż przekrojone w poprzek, na pół plastry prosciutto crudo.

Na kawałkach bagietki ułóż mozzarelle i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Na talerzach rozłóż rukolę i polej ją dowlnym dressingiem.

Przygotuj jajka w koszulkach. Do gotującej się wody wlej ocet, a jajka wbij do osobnych małych miseczek lub kokilek. Za pomocą widelca zrób w wodzie mały wir, w który z jak najniższej wysokości wlej jajko. Białko powinno po takim zabiegu doskonale obtoczyć żółtko, ale gdyby tak sie nie stało, to możemy mu w tym pomóc poprzez delikatne podprowadzenie widelcem lub łyżką białka do żółtka. Jajko pownno gotować się ok 3 minut.

Na rukoli ułóż szparagi, podsmażone prosciutto crudo i odcedzone jajko. Obok ułóż ciepłe grzanki z mozzarellą.

Smacznego

salatkazjajkiemiszparag1

salatkazjajkiemiszparag2

salatkazjajkiemiszparagami4
salatkazjajkiemiszparag5

1 thought on “Pożegnanie sezonu szparagowego – sałatka z jajkiem i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.