Letnie tiramisu z truskawkami

letnietiramisu1

To taka sezonowa wariacja na temat klasycznego tiramisu. Latem lubię do niego dodawać owoce, które dodają mu świeżości i przełamują smak dość cieżkiego kremu. Truskawki można zastąpić malinami albo np. mieszanką owoców leśnych.

Przepis na krem dostałam od znajomej Włoszki i stwierdzam, że są to jedne z najlepszych proporcji, według których przygotowywałam tiramisu. Zachęcam do przygowania tego włoskiego deseru, a następnie zjedzenie go przy filiżance popołudniowego espresso.

Składniki:

2 opakowania serka mascarpone
4 żółtka
2 białka
1/2 szkl. cukru pudru
1 spory kubek kawy
1 łyżka amaretto
250g podłużnych biszkoptów
1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Truskawki pozbaw szypułek i pokrój ma plasterki. Przygotuj krem: ubij na sztywno białka, a następnie w osobnej, dużej misce utrzyj na puszystą masę żółtka z cukrem, dodaj serek mascarpone i 2 łyżki kawy. Na koniec wymieszaj łyżką krem z białkami.

Kawę przelej do miseczki, w której łatwo będzie Ci maczać biszkopty.

Przygotuj sobie niewysokie, ale dość szerokie naczynie ceramiczne lub blaszkę. Możesz też zdecydować się na pucharki, w których przygotujesz indywidualne porcje. Na dnie układaj jedną wartwę biszkoptów nasączonych kawą. Na biszkoptach rozłóż krem – w przypadku blaszki połowę kremu, w przypadku pucharków 1 łyżkę. Teraz ułóż na nim pokrojone truskawki i powtórz cały proces jeszcze raz: nasączone biszkopty, krem i na wierzchu truskawki.

Tak przygotowany deser ułóż na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Możesz przyozdobić tiramisu listkami mięty lub melisy.

Smacznego

letnietiramisu2

letnietiramisu3

      letnietiramisu4

    letnietiramisu5

        letnietiramisu6

    letnietiramisu7

1 thought on “Letnie tiramisu z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.