Magisterski tort

truskawkowy1

Są okazje, na które chcemy przygotować coś na prawdę wyjątkowego … coś co będzie zachwycało nie tylko smakiem ale także formą, wyglądem. Ja miałam taka sytuację np. dokładnie 2 dni temu – z okazji obrony mojej pracy magisterskiej postanowiłam przygotować coś specjalnego dla osób, które wspierały mnie podczas tego, bądź co bądź, stresującego wydarzenia ;). Ze względu na panujący za oknem upał, a także koniec sezonu truskawkowego, powstało mi coś takiego: letni deser bez pieczenia, stanowiący połączenie musu czekoladowego i sernika w jednym =) Oczywiście w towarzystwie dużej ilości owoców. Goście deklarowali, że smakowało, mam nadzieje, że to było szczere =)

Składniki:

1 opakowanie (250g) podłużnych biszkoptów
1 kg trzykrotnie mielonego sera z wiaderka
200 ml śmietany kremówki
300g białej czekolady
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
potarte herbatniki albo biszkopty do wyłózenia dna tortownicy
70 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. W międzyczasie dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp okruszkami ciastek. Wokół tortownicy rozłóż podłużne biszkopty. Aby pozostawały w pionie, należy ściąć lekko ich dolne berzegi. Bazę już masz, teraz czas na wypełnienie =).

W ciepłej wodzie rozmieszaj żelatynę i odstaw do wystygnięcia. Do dużej miski przełóż ser i wlej rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj je ze soba dokładnie. Następnie ubij śmietane z cukrem i wymieszaj ją z masą serową. Na koniec dokładnie wmieszaj do masy rozpuszczona żelatynę. Przelej całość do tortownicy wyłożnej biszkoptami, a następnie umieśc w lodówce na przynajmniej 6 godzin. Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Smacznego

          truskawkowy2

truskawkowy3

            truskawkowy4

truskawkowy5

truskakawkowy6

          truskawkowy7

truskawkowy8

          truskawkowy9

truskawkowy10

zdjecie
A to juz po całym „stresie” =)

1 thought on “Magisterski tort

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.