Babeczki Szwarzwaldzkie

babeczkiszw1

Miniaturowa wersja popularnego deseru jakim jest tort szwarzwaldzki, pochodzący z południowo-zachodnich Niemiec, gdzie znajduje sie owy Czarny Las („Schwarz Wald”). Małe ciastka nie ustepują smakiem oryginałowi, za to ich przygotowanie zajmuje zdecydowanie mniej czasu – wystarczy kilka minut na wymieszanie składników, potem 20 minut pieczenia, dekoracja i gotowe!

Ciasto na babeczki przygotowałam w taki sposób jak na muffinki. Po prostu podzieliłam składniki na mokre i suche, połączyłam je ze sobą, a na koniec dodałam wiśnie. To na prawdę banalnie prosty przepis, do którego przygotowania w cale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa =) Powodzenia!

Składniki (na ok. 14 babeczek):

2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru (może być brązowy)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/5 szkl. oleju
2 duże jajka
1 szkl. maślanki

300g wiśni z syropu lub kompotu
250 ml. śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Składniki mokre umieść w jedym naczyniu, a składniki suche w drugim. Połącz jedne z drugimi za pomocą widelca i do tej czekoladowej masy dodaj część wiśni – jeżeli są drobne możesz dołożyć je w całości, a jeżeli większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Postaraj sie odłożyć do dekoracji akurat tyle sztuk owoców, ile powstanie babeczek.

Formę na muffinki wyłóż papilotkami i za pomocą łyżki do lodów porcjuj w nie wymieszaną masę z wiśniami. Piecz przez 22-24 minuty w piekarniku nagrazym do 180 st.C. Raczej nie używaj termoobiegu, bo powietrze przesuwa część ciasta i babeczki nie będą mieć ładnego kształtu.

Przestudź babeczki. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj równą porcję kremu na każde ciastko, a następnie ułóż na nim wiśnie i posyp wiórkami gorzkiej czekolady.

Smacznego

babeczkiszw3

babeczkiszw4

babeczkiszw2

1 thought on “Babeczki Szwarzwaldzkie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.