Mariaż polsko-włoski – pasta z czerwonym pesto :)

        pestoros3

Olej rzepakowy i oliwa z oliwek to tłuszcze, które ewidentnie zdominowały moją kuchnie. Oczywiście do przygotowania potraw azjatyckich wykorzystuje także np. olej sezamowy czy z orzechów ziemnych, ale to wyjątkowy przypadek =) Dlatego, gdy zobaczyłam konkurs z olejem rzepakowym w roli głównej, w którym w dodatku nagrodą jest obiekt moich marzeń (czyli super uniwersalne mieszadło – mikser marki KitchenAid Artisan), stwierdziłam, że muszę spróbować. I tak na potrzebę konkursu i osób lubiących kulinarne wariacje powstał przepis na polsko – włoskie pesto rosso. Podstawowymi składnikami sosu stały się w tym przypadku: „oliwa północy” czyli olej rzepakowy i suszone pomidory, ale nie byle jakie, tylko osobiście ususzone, polskie malinówki =). Efekt? Jestem w pełni przekonana, że żaden Włoch nie pogardziłby takim daniem, a może nawet stwierdziłby, że jest lepsze od włoskiego pierwowzoru. Pesto przygotowane na oleju rzepakowym w pełni kupiło moje podniebienie, dlatego ponieżej zdrdzam Wam sekret jak je przygotować.

PS. Jeżeli wymarzony KitchenAid Artisan zagości w mojej kuchni i zacznę w nim przygotowywać przysmaki z różnych zakątków świata, na pewno poinformuję o tym na moim profilu na FB, a na blogu będziecie mogli zobaczyć zdjęcia z procesu tworzenia nowych potraw za pomocą tego cudnego mieszadła =)

Składniki (dla 4-5 osób):

Domowe polsko-włoskie pesto rosso:

1 szklanka oleju rzepakowego
12 sztuk suszonych pomidorów z oleju (najlepiej domowej roboty*)
2 ząbki polskiego czosnku
garść natki pietruszki
garść listków bazylii
2 łyżki pestek dynii
1 łyżka orzeszków pinii
garść twardego żółtego sera (np. Bursztyn) startego na drobnych oczkach

400g makaronu farfalle
2 pomidory
kilka czarnych oliwek
listki ziół do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente.

W tym czasie wszystkie składniki na pesto zmiksuj ze sobą w blenderze. Pomidory pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki.

Przed odcedzeniem makaronu odlej filiżankę wody z jego gotowania. Odlany makaron przełóż spowrotem do garnka, dodaj przygotowane pesto, pokrojone pomidory i olwki i wodę. Podsmażaj ze sobą przez 2 minuty i przekładaj na talerze. Jeżeli chcesz zwiększyć włoski charakter dania to polej paste cienką strużką skoncentrowanego octu winnego. Możesz podawać =)

* Jak przygotować domowe suszone pomidory malinowe? Przygotuj ok. 20 średniej wielkości malinówek. Przekrój je wzdłóż na pół, pozbaw je pestek i przełóż na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Na każdej połówce ułóż plasterek czosnku, skrop olejem rzepakowym lub oliwą i odrobiną naturalnego miodu. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C i susz je w nim przez ok. 2 godziny do nawet 4. Muszą być na prawdę wysuszone. Kiedy to już się stanie przełóż je do słoiczków (mnie taka ilość wystarczyła na przygotowanie 4 średniej wielkości słoiczków), zalej olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek i dołóż plasterki polskiego czosnku. Już na drugi dzień możesz przygotowywać z nich pesto rosso.

Smacznego

pestoros1

pestoros2

        pestoros4

pestoros5

pestoros6gl

        pestoros8

pestoros7

4 thoughts on “Mariaż polsko-włoski – pasta z czerwonym pesto :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.