Prosta pasta z pomidorami, rukolą i parmezanem … buonissimo!

      pastazrucola4

Włoskie lato zawsze jest gorące …. w takie dni Włosi przygotowują pastę z dojrzewajacymi na słońcu pomidorami, którą następnie pałaszują na swoich tarasach, jednocześnie popijając czerwone wino i poklepując się po brzuchach z słowami (o la mia pancia – o mój brzuszek, w znaczeniu jakie dobre =). Ze wzgledu na otaczajaca nas ciepła i słoneczną aurę proponuje również takie rozwiązanie – proste, szybkie, sycące i zdrowe – po prostu makaron z sosem z duszonych pomidorów, świeżą rukolą i parmezanem… buonissimo! =)

Składniki:

400g makaronu (np. penne)
6 dużych pomidorów malinowych (ew. innych, ale malinowe mają bardzo dużo miąższu i są idealne do duszenia)
2 duże posiekane ząbki czosnku
1 cebula drobno posiekana
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 duże garść rukoli
30g startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron i solidnie ja osól.

Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę. Jeśli chcesz możesz je sparzyć i obrać ze skórki, ale ja tego nie robie.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę z czosnkiem. Posól odrobinę by puściły soki i się nie przypaliły. Po 2 minutach dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem, a następnie duś wszystko na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.

Po 5 minutach duszenia, do wrzącej wody wrzuć makaron. Gdy się ugotuje odcedź go z nadmiaru wody i odrazu przerzuć do sosu – resztki wody z gotowania połączą go z nim idealnie. Zazwyczaj duszę pomidory na dużej pomidory i potem bezpośrednio na nią dodaję makaron. Nastepnie dorzuć posiekane listki bazylii i natki, wymieszaj i wykładaj na półgłębokie talerze. Posyp rucolą (im więcej, tym lepiej – jest skarbnicą witamin=) oraz parmezanem. Gotowe!!!

Smacznego

      pastazrucola
      pastazrucola2

pastazrucola6

      pastazrucola3

      pastazrucola5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.