Adżarskie chaczapuri z jajkiem

chaczapuri

Dla Gruzinów chaczapuri to świętość. Mogą je jeść kilka razy w ciągu dnia i nadal nie mają dość. Zresztą trudno się dziwić, to na prawde wyjątkowo pyszny elemnt kuchni gruzińskiej =).

Chaczapuri to tłumacząc dosłownie chleb z serem, ponieważ w języku gruzińskim chaczo to twaróg a puri to po prostu chleb. Potrawe można uznać za prostą, a wręcz prowincjonalną, ale ten kto ją spróbuje, pozna w jak różnorodnych wersjach występuje, szybko przekona się, że nie miał racji.

Prezentowana dzisiaj wersja jest wegetariańska i sądzę, że sprawdzi się zarówno w wersji śniadaniowej jak i obiadowej czy kolacyjnej. To też jeden z popularniejszych wariantów tej potrawy (następne wkrótce =). Warto wiedzieć, że adżarskie chaczapuri je się w specjalny sposób – nadzienie miesza się widelcem, a następnie odrywa sie brzegi ciasta i w nim macza. Środek należy zjeść na samym końcu.

Składniki:

Na ciasto:
2 szkl. mąki
1 łyżka suszonych drożdży
3/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 szkl.letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Na nadzienie:
1 kulka mozzarelli
100g owczego lub koziego twarożku
3 jajka
sól i pieprz do smaku

1 łyżka miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą w dużej misce i dobrze wyrabiaj przez kilka minut. Konsystencja ciasta powinna być trochę lżejsza niz na chleb. Teraz przykryj miskę z zawortością ściereczka i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Mozzarellę pokrój na plasterki, uszykuj twarożek. Ciasto podziel na 3 części.

Każdy kawałek rozwałkuj na owal, prawdopodobnie będzie trzeba podsypać sporą ilością mąki. Wąskie brzegi owalu złącz i zlep w szpic, nadając chaczapuri kształt łódki. Na dnia ciasta rozsmaruj twarożek, a następnie ułóż mozzarellę. Przełóż chaczapuri na dużą blachę z papierem do pieczenia. Gdy będa już na niej posmaruj boki ciasta miękkim masłem, żeby po upieczeniu nabrało ono ładnego koloru oraz chrupkości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Po 15 minutach wyłóż placki z piekarnkia i wybij na środek każdego jajko. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze przez 4-5 minut. w tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.

Chaczapuri podaję zawsze gorącę z dodatkiem zielonej sałaty, warzywami i vinegretem.

Smacznego

      chaczapuri2

chaczapuri3

chaczapuri4

chaczapuri5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.