Bulion z kurczakiem, warzywami i chińskimi kluskami

bulionchinski

To zupa inspirowana potrawami podawanymi w północnych Chinach – wyrazista w smaku, bogata w najważniejsze składniki (mięso, warzywa, kluski), a przy okazji prosta w przygotowaniu. Jej smak łączy w sobie pikantność imbiru i pieprzu, ze słonością sosu sojowego oraz esencjonalnością warzyw i mięsa. Do jej ugotowania wykorzystałam element kuchennego wyposarzenia, który szczególnie upodobałam sobie do przygotowyania zup o azjatyckich korzeniach – WOK =). Uwierzcie mi – doskonale się do tego nadaje, a poza tym zrobimy w nim całą potrawę bez konieczności brudzenia innych garnków. Spróbujcie przygotować ją w zaciszu swojej kuchni – to może być jedna z najlepszych zup, które kiedykolwiek jedliście =)

Składniki:

1 opalona cebulka
1 spory korzeń pietruszki (obrany)
3 średniej wielkości marchewki (obrane)
kawałek pora
1 filet z kurczaka
2 udka z kurczaka
5 – centymetrowy kawałek imbiru
3 łyżki marynowanych pędów bambusa (dostępne w większości supermarketów)
duża garść posiekanej natki pietruszki i szczypioru oraz cebulki dymki
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
2 litry wody
150g chińskich klusek (nudli)

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do woka i kiedy będzie jeszcze zimna włóż do niej kurczaka, 2 marchewki, pietruszkę, por, pocięty na 4 kawałki imbir i opaloną cebulkę (żeby ją opalić nakłuj ją na widelec i przez ok.3 minuty obracaj nad zapalonym palnikiem kuchenki) i wszystko zagotuj. Teraz zmniejsz delikatnie ogień pod wokiem i pozwól bulionowi wyciągać smaki z mięsa i warzyw przez 45 minut. Po tym czasie sprawdź czy mięso jest już miękkie. Jeżeli tak, to możesz zarówno je jak i warzywa wyjąć. Przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia i następnie przelej przez nie jeszcze raz do woka. Wstaw go ponownie na palnik. Surową marchewkę pokrój na słupki i dorzuć do zupy. Po 2 minutach dodaj do niej jeszcze pokrojoną na plasterki, o grubości 1 cm, dymkę oraz pędy bambusa. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, a następnie pokrusz do woka nudle oraz ugotowane, obrane i podzielone na niewielkie kawałki mięso kurczaka. Specyfika tego makaronu jest taka, że wystarczy go włożyć tylko na kilka minut do gorącego wywaru jest gotowy. Ja jednak proponuję gotować przez minutę, a następnie wyłączyć palnik i pozwolić by napęczniał w zupie przez 5 minut. W tym czasie dopraw jeszcze bulion sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, pieprzem, natką i szczypiorem. Wymieszaj wszystko dokładnie i nalewaj do miseczek.

Smacznego

bulionchinski2

bulionchinski3

bulionchinski4

bulionchinski5

bulionchinski6

3 thoughts on “Bulion z kurczakiem, warzywami i chińskimi kluskami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.