Naleśnikowa fantazja z owocami

fantazjanales

Tym razem trochę inny sposób na podanie naleśników, podpatrzony na kwestii smaku =) Naleśniki są oczywiście klasyczne – cieniutkie, smażone na klarowanym maśle z kroplą oleju rzepakowego, pachnące cukrem wnilinowym. A potem to już tylko świetna zabawa – rolujemy naleśniki, kroimi na małe ruloniki, które następnie tworzą wstążki, tworzymy esy floresy z serka, rozsypujemy owoce i opruszamy cukrem pudrem. Proste, a zarazem efektowne =) Włosi nazwaliby taką wariacje „Papardelle con frutti di bosco” czyli szeroki makaron z owocami z lasu. Nazwę pozostawiam Wam do wyboru – nie ma aż tak wielkiego znaczenia … liczy się smak, który w tym przypadku jest po prostu wyjątkowo letni i pyszny. Polecam!

Składniki na ciasto (na ok. 18 naleśników):

2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli i sody oczyszczonej

Dodatkowo:

świeże borówki i maliny
300g serka waniliowego
cukier puder

Odrobina klarowanego masła i oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj ze sobą, a następnie odstaw na 15 minut, żeby mąka zdążyła napęcznieć. Na patelni rozgrzej część klarowanego masła z kroplą oleju (zapobiegnie przypalaniu) i smaż kolejno naleśniki. Kiedy ich połowa będzię już gotowa ponownie posmaruj patelnie tłuszczem i zajmij sie kolejną porcją.

Po usmażeniu każdy naleśnik roluj, a następnie krój go na kawałki, tak by po rozwonięciu mogły powstać wstążki. W dalszej kolejności rozkładaj je na talerzach, polej odrobiną serka (możesz nim zrobić jakieś ładne esy floresy), posyp owocami, a następnie cukrem pudrem. Możesz przyozdobić danie listkami mięty lub melisy.

Smacznego

fantazjanales2

      fantazjanales3
        fantazjanales4
        fantazjanales5

    fantazjanales6

1 thought on “Naleśnikowa fantazja z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.