Może to nie jest obiad tak zupełnie bez zmywania, ale prawie. Kiedy mam mało czasu staram się przygotowywać tzw. potrawy jednogarnkowe, dzięki którym sprzątanie po posiłku trwa o wiele krócej. To danie zdecydowanie mieści się w tym kryterium. Zarówno mięso jak i ziemniaki i reszta warzyw pieką się w jednym naczyniu ceramicznym. Posiłek można przygotować jednak także na zwykłej blaszce do pieczenia albo w brytfance. Zarówno mięso jaki i warzywa są przygotowywane z dużą ilością ziół, doprawione oliwą z oliwek i cytryną przez co danie przywodzi na myśl śródziemnomorskie kraje. Jak dla mnie to doskonałe letni obiad, mam nadzieje, że Was również zainspiruje do przygotowania zdrowego, a jednocześnie szybkiego posiłku =)
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
6 udek z kurczaka
400g małych, młodych ziemniaków
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona cukinia
3 ząbki czosnku w łupinkach
2 łyżki czarnych oliwek
1-2 gałązki pomidorków koktajlowych
Do podlewania mięsa 1/2 szkl. wody (nie musicie z niej korzystać, ale moim zdaniem podlewany kurczak jest bardziej soczysty)
Marynata do mięsa:
3 łyżki oliwy oliwek
1 kieliszek ciepłej wody
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu
Do doprawienia ziemiaków oliwa (ok. 2 łyżek), sól morska i pisiekany rozmaryn
Do doprawienia warzyw: oliwa, sól morska, pieprz, tymianek, oregano – ilość według uznania, ja lubię jak jest dużo ziół więc dodaje po ok. 1 łyżcze.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszaj w dużej misce, a nastpnie włóż do niej kurczaka i dobrze go natrzyj przyprawami. Następnie włóż na minmum godzinę do lodówki, a najlepiej na cała noc, żeby dobrze przeszło smakami.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C z termoobiegiem. Mięso przełóż do naczynia i wstaw do pieca.
Po 20 – 30 minutach wyłóż kurczaka, wlej do formy wodę i łyżką połącz ją z sokami z mięsa. Polej je powstałym „sosem”. Pomiędzy kawałki kurczak poukładaj ziemniaczki, dołóż czosnek i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. W tym czasie pokrój cukinie na półplasterki, a papryki na dużą kostkę. Dopraw wszystko i po upływie wcześniej wskazanego czasu dołóż do całego dania. Podlej ponownie wszystko wyciekającymi sosami. Na wierzchu potrawy ułóż jeszcze gałązkę pomidorków koktajlowych i dorzuć oliwki. Piecz jeszcze przez ok 20 – 25 minut. Jeśli masz ochotę, możesz przyzodobić potrawę ziołami, a następnie podawać na stół =)
Smacznego
Takie dania lubie najbardziej! – smaczne proste, kolorowe