Obiad bez zmywania – zapiekany kurczak po śródziemnomorsku

kurczaksrod1

Może to nie jest obiad tak zupełnie bez zmywania, ale prawie. Kiedy mam mało czasu staram się przygotowywać tzw. potrawy jednogarnkowe, dzięki którym sprzątanie po posiłku trwa o wiele krócej. To danie zdecydowanie mieści się w tym kryterium. Zarówno mięso jak i ziemniaki i reszta warzyw pieką się w jednym naczyniu ceramicznym. Posiłek można przygotować jednak także na zwykłej blaszce do pieczenia albo w brytfance. Zarówno mięso jaki i warzywa są przygotowywane z dużą ilością ziół, doprawione oliwą z oliwek i cytryną przez co danie przywodzi na myśl śródziemnomorskie kraje. Jak dla mnie to doskonałe letni obiad, mam nadzieje, że Was również zainspiruje do przygotowania zdrowego, a jednocześnie szybkiego posiłku =)

Składniki:

4 pojedyncze filety z kurczaka
6 udek z kurczaka
400g małych, młodych ziemniaków
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona cukinia
3 ząbki czosnku w łupinkach
2 łyżki czarnych oliwek
1-2 gałązki pomidorków koktajlowych

Do podlewania mięsa 1/2 szkl. wody (nie musicie z niej korzystać, ale moim zdaniem podlewany kurczak jest bardziej soczysty)

Marynata do mięsa:
3 łyżki oliwy oliwek
1 kieliszek ciepłej wody
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
1 łyżka soku z cytryny
odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu

Do doprawienia ziemiaków oliwa (ok. 2 łyżek), sól morska i pisiekany rozmaryn
Do doprawienia warzyw: oliwa, sól morska, pieprz, tymianek, oregano – ilość według uznania, ja lubię jak jest dużo ziół więc dodaje po ok. 1 łyżcze.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszaj w dużej misce, a nastpnie włóż do niej kurczaka i dobrze go natrzyj przyprawami. Następnie włóż na minmum godzinę do lodówki, a najlepiej na cała noc, żeby dobrze przeszło smakami.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. C z termoobiegiem. Mięso przełóż do naczynia i wstaw do pieca.

Po 20 – 30 minutach wyłóż kurczaka, wlej do formy wodę i łyżką połącz ją z sokami z mięsa. Polej je powstałym „sosem”. Pomiędzy kawałki kurczak poukładaj ziemniaczki, dołóż czosnek i włóż ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. W tym czasie pokrój cukinie na półplasterki, a papryki na dużą kostkę. Dopraw wszystko i po upływie wcześniej wskazanego czasu dołóż do całego dania. Podlej ponownie wszystko wyciekającymi sosami. Na wierzchu potrawy ułóż jeszcze gałązkę pomidorków koktajlowych i dorzuć oliwki. Piecz jeszcze przez ok 20 – 25 minut. Jeśli masz ochotę, możesz przyzodobić potrawę ziołami, a następnie podawać na stół =)

Smacznego

kurczaksrod2

      kurczaksrod3

kurczaksrod4

1 thought on “Obiad bez zmywania – zapiekany kurczak po śródziemnomorsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.