Mini crostaty z kremem kokosowym i owocami lata

cros

Podczas przechadzek po Mediolanie takie mini crostaty (popularniejsza nazwa to tarteletki, ale Włosi nazywają je właśnie crostatami) „patrzyły” na mnie z witryny niemal każdej cukierni. Najczęściej zawierały nadzienie z kremem waniliowym lub po prostu śmietankowym. Ja postanowiłam je zamienić na nadzienie o smaku kokosowym, a do jego przygotowania wykorzystałam przepis otrzymany od zaprzyjaźnionego włoskiego cukiernika. Do tego kruche spody upieczone w formie na mini muffinki i dużo owoców. Świetnie sprawdzą się na wszystkiego rodzaju przyjęciach, piknikach – taka idealna przekąska w stylu finger food.

Składaniki na ciasto kruche:

2 szkl. mąki pszennej
1/2 kostki masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
1/2 szkl. cukru pudru
2 jajka o temperaturze pokojowej

Składniki na krem:

1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
3/4 szkl. zwykłego mleka
4 żółtka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/4 szkl. cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej

Różne owoce: truskawki, maliny, borówki, jeżyny, porzeczki i co tylko chcesz =).

Sposób przygotowania:

Zacznij od kremu, bo do napełniania babeczek powinien być dobrze schłodzony. Mleko kokosowe wraz z krowim delikatnie zagotuj w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dosyp mąkę i wymieszaj. Dolej trochę mleka z garnka i rozrób masę za pomocą trzepaczki. Dolej pozostałe mleko, rozrób i całość przelej do garnka, a następnie zagotuj. Krem powinien kilka razy zabulgotać. Następnie nałóż na krem folię spożywczą, żeby nie powstał na nim kożuch. Odstaw do ostudzenia, a potem na przynajmniej 1 godz. do lodówki.

Przygotuj ciasto. Z mąki, kawałeczków masła, jajek i cukru zagnieć ciasto (najlepiej zrobić to w dużej misce lub na stolnicy).

Kiedy ciasto stanie się gładkie, uformuj z niego kulę,zawiń w folię aluminiową i włóż na 15 min. do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinaj kółka o średnicy trochę większej niż otwory używanych foremek. Wycięte krążki przenoś do wysmarowanych masłem foremek lub tak jak ja do blaszki na mini muffinki. Dokładnie wylepiaj brzegi. Dno ponakłuwaj widelczykiem.

Piecz w temperaturze 160 St. C z termoobiegiem przez około 12-15 minut lub do zezłocenia. Wyjmij, wystudź i zaczynaj kolejny etap zabawy – dekorowanie =).

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj trochę do każdej kruchej babeczki. Na każdej z nich ułóż jeden gatunek owoców i posyp cukrem pudrem i zajadaj.

Smacznego

cros2

cros3

cros4

cros5

cros6

cros8

cros9

cros10

cros11

3 thoughts on “Mini crostaty z kremem kokosowym i owocami lata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.