Piknik od A do Z

piknik13gl

Warto wykorzystać jeszcze ostatni miesiąc lata i chociaż raz udać się na piknik. To jedna z ciekawszych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, podczas której można na prawdę dobrze wypocząć i naładować akumulatory. Pojawią się pewnie głosy: ale po co? to za trudne …. i tyle przygotowań. Nieprawda! Piknik można zorganizować w kilka chwil przy nie wielkim nakładzie pracy. Wszystko zależy od tego co zamierzacie ze sobą zabrać i gdzie się wybrać. Jak dla mnie podstawą takiej „imprezy” na świeżym powietrzu jest PLANOWANIE. Najważniejsze to dobrać towarzystwo, w którym się dobrze czujemy, wybrać miejsce i menu. Przygotowując ostatni piknik zdecydowałam się na tzw: śniadanie na trawie czyli brunch na kocyku, a zatem w torbie piknikowej znalazły się rzeczy lekkie, takie, które najchętniej jadamy w godzinach między 10 a 12 rano. Stawiając na różnorodność zdecydowałam się podać: muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką, sałatkę owocową z arbuzem, nektarynką, winogronami, morelami i skórką z limonki, kanapki z francuskich bagietek przekładane sałatami, ementalerem, swojską wędliną, ogórkiem małosolnym i pomidorkami oraz koktajl z owoców lata.

Za nim jednak podam przepisy na poszczególne pozycje z menu, kilka szybkich rad przydatnych przy organizacji pikniku:
– warto zaopatrzyć się w torbę lub kosz piknikowy. Jeśli zastanawiacie się nad wyborem to stawiam na torbę – ta jest zazwyczaj termoizolacyjna i nawet w bardzo ciepły dzień możemy transportować w niej sery, wędliny czy inne produkty „lubiące” chłód;
– jeżeli nie przygotowujecie pikniku w ogrodzie przy własnym domu, to stawiajcie na lekkie talerze plastikowe lub papierowe, a nie na porcelonę czy ceramikę – to znacznie wygodniejsze;
– przydaje się całe zaopatrzenie torby piknikowej lub kosza czyli: talerze, sztućce, kubeczki/kieliszki, serwetki + dodatkowe łyżki do nałożenia np. sałatki, ściereczka kuchenna i coś do wyrzucania papierków itp.;
– przed przygotowaniem jedzenia zorientuj się co lubią zaproszone na niego osoby, albo czy przypadkiem nie są na coś uczulone;
– nie zapomnij zabrać dobrego jedzenia, towarzystwa i humoru =)

piknik14

Sałatka owocowa z arbuzem i skórką z limonki(6 porcji):

1/4 arbuza (= 1 kg)
2 nektarynki
2 morele
1 niewielka kiść winogron
1 spora garść borówki amerykańskiej
sok i skórka z 1 limonki

Arbuza i nektarynki pokrój w kostkę, a morelę na grubsze paseczki. Winogrona poodrywaj od gałązki – najlepiej jeśli uda Ci się kupić niewielkie, winogrona bezpestkowe. Przygotowane owoce i borówkę amerykańską ułóż w dużej misce. Ze sparzonej limonki zetrzyj skórkę, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj owoce i przełóż do plastykowego pojemnika, w którym najłatwiej uda Ci się przewieźć sałatkę na piknik.

Szybkie a zarazem efektowne kanapki (6 porcji):

2 długie bagietki
12 plastrów ementalera (lub innego sera o dość wyraźnym smaku)
12 plastrów swojskiej wędliny
kilka listków sałatky karbowanej
garść rukoli
12 sztuk pomidorków kotajlowych
2 średniej wielkości ogórki małosolne
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka suszonego oregano

Każdą bagietkę podziel na 3 równe części, a następnie przekrój je wzdłuż. Dół bagietki posmaruj odrobiną musztardy, posyp po całości szczypta oregano, ułóż sałatę oraz rukolę, po 2 plasterki wędliny i sera, pokrojone na plasterki pomidorki oraz ogórka małosolnego. Na koniec przkryj ją górną częścią bułki posmarowaną masłem. Powtórz czynność z kolejnymi kanapkami.

Muffiny z czerwoną porzeczką, kruszonką i migdałami (ok. 18 muffinek)

3 szkl. mąki
2 garści płatków owsianych
1 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży jogurt naturalny (400g)
2 jajka
1/2 szkl. oleju rzepakowego

250g czerwonej porzeczki
2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Na kruszonkę:

1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukry wanilinowego
1/2 kostki masła

Blaszkę (lub blaszki jeżeli chcesz pieć z termoobiegiem większa porcję babeczek) na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C.

W jednej misce umieść suke składniki, a w drugie mokre. Każde z osobna połącz ze sobą, a następnie płynną mase przelej do sypkiej. Wymieszaj wszystko za pomocą widelca – nie musisz wyrabiać dokładnie, ważne, żeby nie było miejsc, w których widać mąkę. Na koniec wmieszaj jeszcze obraną porzeczkę. Łyżką do lodów porcjuj ciasto do otworów blaszki wyłożonych papierowymi papilotkami. Przygotuj kruszonkę – wszystkie jej składniki rozetrzyj między palcami, tak, by powstała w miarę jednolita masa, która można rozkruszać. Posy nią babeczki. Na wierzchu ułóż jeszcze trochę płatków migdałowych i wstawiaj do piekarnika. Piecz przez ok 17-20 minut, aż będa rumiane.

Koktajl z owoców lata (na 6 porcji):

200g malin
100g borówki amerykańskiej lub jagód
300g truskawek
600 ml maślanki lub kefiru
1-2 łyżki miodu

W wysokim naczyniu lub pojemniku dołączanym przy kupnie blendera zmiksuj dokładnie wszystko owoce. Dodaj do nich miód oraz maślankę lub kefir i jeszcze raz zmiksuj. Na piknik najlepiej przetransportować koktajl w szklanej butelce lub w termosie.

Udanej zabawy!

piknik1

piknik2

      piknik4

piknik5

piknik6

      piknik7

piknik8

piknik9

piknik10

piknik12

piknik11

piknik15

1 thought on “Piknik od A do Z

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.