Żeberka po prowansalsku

zeberka1

Wiele osób lubi żeberka, to takie prawdziwe męskie danie=) Dla Amerykanów najważniejsze jest to, żeby były lepiące i słodko-pikantne, żeberka z przepisy Nigelli przygotowuje sama żona Tonego Blaira, a ja proponuję Wam je dzisiaj w wersji prowansalskiej. Pieczone warzywa, zioła, rumiane mięsko – zakochacie się – jestem pewna=)

Przepis inspirowany magazynem „120 błyskawicznych dań Tiny”.

Składniki:

1 kg żeberek
1 cukinia
2 różnokolorowe papryki
2 cebule
1 główka czosnku
0,5 kg ziemniaków
sól i pieprz do smaku
2 gałązki świeżego oregano
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
słodka papryka
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Żeberka poporcjujcie, natrzyjcie solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi – podsmażcie na oliwie, tak by nabrały ładnego, brązowego koloru.

Cebulę pokrójcie na ćwiartki, cukinię w półplasterki, a paprykę w sporą kostkę. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na równe części. Warzywa polejcie oliwą, doprawcie solą, pieprzem i ziołami. Ułóżcie je w sporym naczyniu żaroodpornym, pomiędzy nimi połóżcie żeberka i przekrojoną na pół główkę czosnku.

Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok godzinę.\

Smacznego

zeberka2

zeberka3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.