Puszyste muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką

piknik6

Lekkie muffinki z dodatkiem czerwonej porzeczki i płatków owsianych. Szybkie w przygotowaniu stanowią więc dobrą alternatywę dla weekendowego śniadania. Nie musisz w cale wstawać dużo wczesniej, a na stole pojawi sie coś pysznego. Porcja jest na prawdę spora (wychodzi z niej ok 20 babeczek), dlatego polecam pieczenie ich w dwóch formach na trybie z termoobiegiem albo po prostu jedne po drugich. Przygotowanie zajmie więcej czasu, ale nie trzeba mieć za to aż dwóch blaszek.

Muffiny z czerwoną porzeczką, kruszonką i migdałami (ok. 20 muffinek)

3 szkl. mąki
2 garści płatków owsianych
1 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży jogurt naturalny (400g)
2 jajka
1/2 szkl. oleju rzepakowego

250g czerwonej porzeczki
2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Na kruszonkę:

1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka cukry wanilinowego
1/2 kostki masła

Blaszkę (lub blaszki jeżeli chcesz pieć z termoobiegiem większa porcję babeczek) na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C.

W jednej misce umieść suke składniki, a w drugie mokre. Każde z osobna połącz ze sobą, a następnie płynną mase przelej do sypkiej. Wymieszaj wszystko za pomocą widelca – nie musisz wyrabiać dokładnie, ważne, żeby nie było miejsc, w których widać mąkę. Na koniec wmieszaj jeszcze obraną porzeczkę. Łyżką do lodów porcjuj ciasto do otworów blaszki wyłożonych papierowymi papilotkami. Przygotuj kruszonkę – wszystkie jej składniki rozetrzyj między palcami, tak, by powstała w miarę jednolita masa, która można rozkruszać. Posy nią babeczki. Na wierzchu ułóż jeszcze trochę płatków migdałowych i wstawiaj do piekarnika. Piecz przez ok 17-20 minut, aż będa rumiane.

Smacznego

piknik5

piknik10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.