Letnio-jesiennie: risotto z kurkami

riszkurkami2

Ten konkretny przepis nie pochodzi ani od włoskiej mammy ani nonny, ale nie zrażajecie się =) Jest po prostu połaczeniem moich włoskich doświaqdczeń i jednych z ulubionych smaków. Ponadto przygotowanie risotto jest czynością niezwykle odprężajacą, mieszanie ryżu, podlewanie go bulionem, a nastepnie ponowne mieszanie, po prostu uwalnia myśli, pozwala im odpocząć ….

Składniki (na ok. 5-6 porcji):

400g ryżu na risotto
1,3 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 kieliszek białego wina
1 łyżka masła
2 posiekane ząbki czosnku
1 drobniutko posiekana cebula
2 łyżki oliwy z olwiek
100g parmezanu lub pecorino
2 łyżki masła do gotowego już risotto
sól i pieprz do samku

300g oczyszczonych kurek
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina święzego tymianku lub natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni, albo w szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła z oliwą, a następnie dodaj do nich cebulę i czosnek. Duś to na małym ogniu przez ok. 10 min., a potem dodaj ryż i wymieszaj go a z warzywami i tłuszczem. Kiedy stanie się szklisty, zwiększ ogień i dolej wino. Gdy ryż wchłonie jego część, a reszta powoli odparuje, dolej 1/3 bulionu. Dopraw solą (z umiarem – bulion też jest słony) i pieprzem i ponownie zmniejsz ogień, by potrawa tylko deliktanie bulgotała.

W tym czasie przygotuj kurki. Na drugiej patelni rozgrzej masło z oliwą i wrzuć na nie kurki. Smaż je na średnim ogniu przez ok. 15 minut.

Wróć do ryżu. Wlej chochle bulionu i mieszaj przez chwile, poczekaj aż wchłonie porcję, potem dolej następną następną, mieszaj i tak do wyczerpania płynu. Potrwa to ok. 15 minut. Sprawdź próbując ziarenko czy ryż jest ugotowany. Jeżeli nie będzie jeszcze miękki, to dolej ciepłej wody. Gotowy ryż zdejmij z ognia, dodaj parmezan i pozostałe masło. Kurki dopraw przyprawami i ziołami i przełóż do risotta – kilka możesz zostawić do dekoracji. Teraz odstaw je na 2 minuty, żeby potrawa mogła odpocząć, a następnie przekładaj na talerze. Powinno być kremowe i esencjonalne w smaku.

Smacznego

      riszkurkami1

riszkurkami3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.