Indyk w sosie słodko-kwaśnym

slodkokwasny

Jeżeli lubisz połączenie mięsa i owoców, to ta potrawa idealnie wpasuje się w Twoje podniebienie. Z kolei, jeżeli w nich nie gustujesz, to z pewnością przekona Ciebie do takich eksperymentów =). Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Przebojem podbiła świat już wiele lat temu i nadal nie traci na ilości sympatyków. Na dodatek, by jej spróbować, nie trzeba koniecznie wybierać się do chińskiej resturacji. Co więcej … korzystając z tego przepisu przyrzadzisz nawet lepszą potrawę niż te niejednokrotnie podawane w takich miejscach i zdobędziesz pewność, że to, co wkładasz na patelnie jest pewnego pochodzenia. Ja zdecydowałam się na lekką modyfikację oryginalnego przepisu – zmniejszyłam jego kaloryczność i zamieniłam kurczaka indykiem … stwierdzam, że w tej wersji jest jeszcze lepszy. Ale decyzja o wyborze mięsa należy do Ciebie. Możesz też skorzystać z pozbawionego skóry i kości mięsa z udek i podudzi. Słowem – daj sie porwać inwencji =)

Składniki (na 4 porcje):

1/2 kg filetu z indyka
1 puszka ananasa (koniecznie zostaw syrop – jest potrzebny)
1 czerwona papryka pokrojona w średniej wielkości paseczki
100g marynowanych pędów bambusa
1 duża, posiekana cebula
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 szkl. wody
1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
ostra papryka wg uznania
3 łyżki ketchupu
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1/2 szkl. zimnej wody
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

250g ugotowanego na sypko ryżu jaśminowego lub basmatti
Sposób przygotowania:

Indyka pokrój w średniej wielkości kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego mięso. Obsmażaj przez ok. 5 min., a następnie dodaj cebule i czosnek. Zmniejsz ogień, duś przez 5 min. i dodaj paprykę. Po kolejnych 5 min. lekkiego obsmażania dolej wodę oraz sok z puszki ananasa. Owoce pokrój w kostkę (chyba, że takie już kupiłaś – wtedy masz mniej pracy). Dorzuć go do mięsa, a następnie dodaj jeszcze pędy, przyprawy i ketchup. Pozwól się wszystkiemu razem lekko zagotować. W zimnej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i przelej ją do całej potrawy. Dokładnie wymieszaj i pozwól się zagotować. Jeżeli wyda Ci się za mało czerwone, to możesz jeszcze dodać trochę słodkiej papryki. Twoje orientalne danie jest już z gotowe. Podawaj je z ryżem, możesz też posypać chińską bazylią, szczypiorkiem lub natka pietruszki.

Smacznego

slodkokwasny2

slodkokwasny6

      slodkokwasny5

slodkokwasny7

slodkowkwasny3

6 thoughts on “Indyk w sosie słodko-kwaśnym

    1. I never thought cream tihgts could become such a staple but you wear it beautifully with all these blush tones! Such a romantic Autumn look…gorgeous!Love your kicks!xo-JuliePeace. Love. LOL!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.