Piernik kojarzy się z typowo bożonarodzeniowym ciastem, ale jak dla mnie, dobry jest o każdej porze roku … Zwłaszcza taki … lekko lepki, przełożony powidłami i z czekoladą na wierzchu. Doskonały na chłodniejsze popołudnie spędzane z książką i filiżanką herbaty. W wersji dla gości proponują go podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów bakaliowych, na talerzu polanym cieńką strużką czekolady … jest po prostu obłędny =)
Przepis zaczerpnięty z tego „miejsca” =)
Składniki:
3 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
6 jajek (o temp. pokojowej)
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 i 1/2 szkl. płynnego miodu
250g masła lub margaryny
2 czubate łyżki kakao
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczko sody oczyszczonej
Do przełożenia: 2 słoiczki powideł
Na polewę: 100g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej i 9 łyżek śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Masło (koniecznie miękkie) utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawaj po jednym jajku. Jeżeli dodajesz zimne jajka to masło może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki wszystko powinno się wyrównać i normalnie upiec. Ja też tak miałam, ale jak widać po zdjęciach, ciasto i tak się udało =) Następnie do masy dodaj miód i śmietanę – dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Kiedy składniki się połączą, dodaj wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, przyprawę, sodę. Ponownie zmiksuj, a z do momentu, gdy masa będzie gładka.
Standardową, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 155 St. C z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę. Prawdopodobnie góra ciasta zetnie się i zacznie przyrumieniać po ok. 30 minutach, dlatego miej w pogotowiu jeszcze dodatkowy kawałek papieru do pieczenia, żeby je przykryć.
Po upieczeniu odstaw piernik do wystygnięcia, a później wyłóż go z formy i przekrój wzdłuż.
Powidła podgrzej w rondelku u grubym dnie, nie zapominając o mieszaniu, by nie przywarły. 2/3 ich ilości rozsmaruj na jednej połowie ciasta, przykryj drugą i ułóż na jej wierzchu resztę. Koniecznie muszą być ciepłe. Tak przygotowane ciasto przełóż do lodówki na 2 godz., by powidła mogły zastygnąć – będzie to jedyny moment, w którym będzie ono tam przebywać. Potem należy je już przechowywać w temperaturze pokojowej.
Ostatnim etapem przygotowań jest zrobienie polewy – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej kremówkę. Następnie rozsmaruj ją po prostu na pierniku pokrytym powidłami lub zrób kratkę czy esy-floresy za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego.
Smacznego
już piernik? ale ja też lubię go poza świętami. a Twój jest wyjątkowy, pyszny i wykwintny!
Piernika jest zawsze dobry, a ten rzeczywiście wygląda na obłędny =)
Oh, przede wszystkim na pewno obłędnie smakował!
czy jak ucierałas masło z cukrem i jajkami zwarzyło Ci sie?
Mi sie zwarzyło dwa razy i niewiem czemu ? jaka wina?