Zraziki prowansalskie

zraziki1

A dzisiaj znowu coś z kuchni francuskiej, i to na dodatek, chyba z mojego ulubionego tamtejszego regionu czyli Prowansji =) Świetne zarówno na zimowy, jak i letni obiad czyli w zasadzie, dobrze smakuje zawsze! Delikatne nadzienie z cukinii i papryki w filecie z kurczaka, otulonym plastrami bekonu. A jeżeli nie przepadacie za boczkiem, to można go pominąć;) Kolejna propozycja z serii: jak urozmaicić znane danie?;)

Przepis zainspirowany czasopismem: „Świat Kobiety”

Składniki na 8 porcji:

4 filety z kurczaka
8 plasterków bekonu lub surowego boczku
2 małe cukinie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

6 łyżek oliwy z oliwek\
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Opłukane i osuszone piersi kurczaka przekrójcie wzdłuż na pół. Ułóżcie na na desce do krojenia, przykryjcie folią spożywczą i delikatnie rozbijcie każdy filet na spory płat.

Oczyszczone z nasion papryki pokrójcie na paseczki, a cukinie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Jeżeli puści sok, lekko go odciśnijcie i dodajcie natkę. Wymieszajcie i doprawcie solą i pieprzem.

Na każdej porcji mięsa rozłóżcie cukinię – tak by przykryła większość mięsa, a na niej ułóżcie paprykę. Zwińcie zraziki i ciasno owińcie każdą roladkę plastrem boczku. Profilaktycznie zepnijcie mięso wykałaczką, by nie rozpadło się podczas pieczenia. Przełóżcie zraziki do sporego naczynia żaroodpornego.

W przygotowaniu:

zraziki3

zraziki4

Oliwę, sos sojowy, paprykę i zioła wymieszajcie w małej miseczce. Przygotowana miksturą polejcie zraziki – dzięki temu nabiorą ładnego koloru i pysznego smaku;)

Pieczcie w piekarniki rozgrzanym do 170 st. C z termoobiegiem przez ok. 40 min.

Ja podaję to danie z obsmażonymi lub pieczonymi ziemniaczkami i sałatą (chociaż, kiedy przygotowywałam dzisiaj prezentowane danie, miałam straszna ochotę na kapustę z grzybami, więc oprócz sałaty, była też i ona;)

Smacznego

zraziki2

zraziki5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.