Łosoś po azjatycku

      los

Potrawa prosta, szybka, zdrowa i zawsze dobra. Zamarynowany w azjatyckich przyprawach łosoś jest wyraźny w smaku i świetnie komponuje się z ryżem curry i ugotowanymi na półtwardo brokułami, które można także zastąpić chrupkim groszkiem cukrowym, pikantna surówką z ogórka lub z białej kapusty i marchewki. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony w spokoju, spożywany na balkonie lub w ogrodzie w słoneczny dzień i koniecznie w miłym towarzystwie =) Ale będzie tez smaczny w chłodny jesienny dzień, kiedy intensywnie żółty ryż poprawi humor. Ot, taka potrawa uniwersalna =)

Składniki (porcja dla 2 osób):

300-400g filetu z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
szczypta kuminu
szczypta pieprzu cayenne
szczypta (naprawdę niewielka) curry
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

2 łyżki oliwy do smażenia

3/4 szkl. ryżu długoziarnistego
1 i 1/2 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soli

Brokuły – ilość jaka chcesz – są przecież bardzo zdrowe =)

Sposób przygotowania:

Zacznij od ryżu – jego przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Najpierw przepłucz ziarenka ryżu na sitku z drobnymi oczkami (takim, żeby nie pouciekały), przerzuć do garnka, zalej wodą, dopraw i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 20 min., a potem rozdrobnij widelcem i odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce.

Filet łososią przekrój na 2 kawałki i zamarynuj w oliwie, sosie sojowym i przyprawach. Smaż na rozgrzanej oliwie po 5 min. z każdej strony.

W międzyczasie przygotuj jeszcze brokuły. Gotuj je w osolonej wodzie przez 3 min. jeśli lubisz takie półtwarde, lub przez 6, jeśli wolisz bardziej miękkie. Odcedź.

Wykładaj na talerze i zajadaj =)

Smacznego

los2

los3

      los5
      los6

los4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.