Po grecku: souvlaki – kalamaki

suvlaki

Dzisiaj „poudaje Greka” i podam przepis na potrawę z ojczyzny teatru, Zeusa i oliwek. Sovlaki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej, który funkcjonuje w niezliczonej ilości wersji. Najbardziej znane to te składajace się z kawałków mięsa wieprzowego lub drobiowego. Przygotowując jeden z ostatnich obiadów zdecydowałam się na wariant z pokrojonych wzdłuż piersi kurczaka, które po zamarynowaniu nadziewa się w całości na szpatki, a następnie grilluje. Grecy nazywają tak przygotowane mięso – kalamaki =) A ponieważ mamy Grecje na talerzu to nie mogło na nim zabraknąć również oliwek, pomidorków, tzatzików, a z przypraw – czosnku, mięty, ostrej papryki i tymianku.

Składniki na pełen grecki obiad:

Souvlaki – Kalamaki:
3 pojedyncze filety z kurczaka

5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyzeczka czubrycy zielonej
1 łyżka posienego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Tzatziki:
1 duży, swieży ogórek
2 starte na tarce lub [przeciśniete przez praskę ząbki czosnku
400g jogurtu greckiego
garść posiekanej, swieżej mięty
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Pieczone ziemniaczki:
800 g małych, wyszorowanych ziemniaczkó
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
świeżo zmielona sól morska

Trochę warzyw na sałatkę: dowolna sałata, olwiki, pomidorki, papryka, piórka czerwonej cebuli itd. =) Polej dressingiem na bazie oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Mięso potnij na większe podłużne paski o szerokości ok. 4-5 cm. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i zanuż w niej mięso. Odłuz do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Wyszorowane ziemniaczki przekrój na połówki i ułóż na płaskiej blaszcze – polej oliwą i posyp przyprawami. Za pomocą łapek wymieszaj je i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 St. C.

Przygotuj tzatziki: Ogórka pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce – ja go nie obieram. Dodaj czosnek, jogurt i drobno posiekaną miętę. Dosól do smaku, wymieszaj. Na koniec możesz jeszcze je polać dobrą oliwą.

Mięso monakłuwaj na szpatki – patyczki do szaszłyków i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż z obu stron, po 6 minut na każdą.

Kiedy wszystko jest już gotowe wykładaj na talerze. Tzatziki podaję w małych kokilkach – po prostu uważam, że w ten sposób estetyczniej wygląda. Mięso zsuwam ze szpatek, żeby domownikom jadło się wygodniej, a surówkę i ziemniaki układam tam, gdzie jest jeszcze miejsce na talerzu =)

Smacznego

suvlaki2

suvlaki3

suvlaki4

suvlaki5

suvlaki6

suvlaki7

suvlaki8

5 thoughts on “Po grecku: souvlaki – kalamaki

  1. Wygląda przepysznie!!! Z chęcią bym wypróbowała, ale mogę usmażyć mięso na zwykłej patelni jeśli nie mam grilowej? 😉 I mniej więcej jak długo robią się ziemniaki w piekarniku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.