Ciastka w kolorowe piegi

piegi

Jestem zdania, że słodycze w 95% przypadków poprawiają humor, a w pochmurny dzień już w szczególności. Jeśli na dodatek mają w sobie jakiś element fantazji, tak jak np. te dzisiaj – ciasteczka w kolorowe piegi. Są szybkie w przygotowaniu, maślane i pyszne. Kolorowe cukierki można zastąpić groszkami czekoladowymi, suszoną żurawiną, orzechami i tym na co macie ochotę … zróbcie je sobie na osłodę życia =)

Inspirację czerpałam z programu Ani Starmach „Pyszne 25”

Składniki:
– 2/4 kostki miękkiego masła
– 1 szkl. cukru
– 2 szkl. mąki
– 1 jajko
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 100 g cukierków typu m&m (ew. groszki czekoladowe, suszona żurawina, orzechy)

Sposób przygotowania:

Za pomocą miksera utrzyj w misce masło z cukrem (jeśli wolisz, to możesz to zrobić ręcznie drewniana łyżką). Dodaj jajko, a następnie wsypuj mąkę wymieszana z sodą i cukrem waniliowym. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blaszce do pieczenia ułóż arkusz papieru do pieczenia lub ewentualnie posyp mąką jeśli nie masz teraz w kuchni papieru. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczaj. Połóż na niej kilka kolorowych cukierków. Piecz około 15 minut w temperaturze 160 St C z termoobiegiem.

Smacznego

piegi2

piegi4

piegi5

piegi6piegi7

3 thoughts on “Ciastka w kolorowe piegi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.