Zastrzyk energii na początek dnia

        malinowy

Na koniec lata zawsze trudno mi się rozstać przede wszustkim z malinami. Dlatego staram się je zawsze wykorzystywać do końca sezonu. Pojawiąją się u mnie pod różną postacią i jako dodatek nie tylko do deserów, ale także w wersjach obiadowo-kolacyjnych, czy przede wszystkim śniadaniowych. Kiedy kupię ich za dużo lub stają się już bardzo dojrzałe, to szybko robię z nich jakieś „przetwory mleczne” takie jak dzisejsza propozycja =). Koktajl różni się tym od tradycyjnego, że ma w sobie otręby, które są doskonałym źródłem składników mineralnych. W połączeniu z witaminami z malin stanowią duet idealny. Nie zawsze wkorzystuje tylko otręby, ale często dodaje również zmielone siemię lniane i zarodki pszenne. W ten sposób powstaje koktaj dla zdrowia i … urody =)

Składniki (na 4 porcję):

500g malin
800 ml maślanki
1 łyżka miodu lub 1 łyżka cukru pudru
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka otrębów żytnich
+ dodatkowo można dodać po łyżeczce zmielonego siemienia lnianego lub zarodków pszennych

Sposób przygotowania:

W wysokim naczyniu zblenduj maliny z miodem lub cukrem, dosyp otręby itp, dolej maślanke i jeszcze raz zblenduj. Śniadanie lub dodatek do niego gotowy =)

Smacznego

      malinowy2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.