Schab w musztardzie francuskiej

schabwmusztardzie

Pieczony schab to bardzo popularna potrawa w wielu kuchniach świata, która świetnie sprawdza się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji. By jednak nie była nudna, urozmaicamy ją różnymi dodatkami – śliwkami, morelami, ząbkami czosnku, nadzieniem mięsnym lub warzywnym itd. Ja tym razem nie nadziewałam pieczeni, a po prostu przyozdobiłam ją z wierzchu. W ten sposób urozmaiciłam polski obiad wielkanocny, francuskim akcentem tamtejszej musztardy=)

Składniki:

1,2 kg schabu bez kości

5 łyżeczek musztardy francuskiej

5 łyżek oleju

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzejcie piekarnik do 170 st. C.

Schab umyjcie i natrzyjcie 3 łyżkami oleju, papryką, majerankiem, solą, pieprzem. Na mięso nałóżcie musztardę i rozsmarujcie po wierzchu.

Resztę oleju (2 łyżki) rozgrzejcie w brytfannie lub żeliwnym garnku przez jedną minutę. Przełóżcie tam teraz mięso, przykryjcie pokrywką i wstawcie do piekarnika na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia warto je podlać 100 ml wody.

20 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć pokrywkę, by z musztardy, która przykryła mięso zrobiła się skorupka.

Po wyjęciu z piekarnika, odstawcie schab, by trochę „odpoczął”.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.