Mariaż szwedzko-włoski

wloskoszwedzki

Pomysł na szybkie i efektowane danie. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny, a przy dobrej organizacji pracy nawet 20 minut. Do klasycznej włoskiej pasty dorzuciła akcent skandynawski czyli łososia. Jest to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdza i jak na razie jeszcze nie spotkałam się by komuś nie smakowało. Jeżeli dla mnie – miłośniczki past wszelkich, jest jedną z najlepszych makaronowych potraw, to mam nadzieję, że jest to wystraczająca rekomendacja =) Koniecznie spróbujcie! =)

Składniki:

400g makaronu tagliatelle
300g filetu z łososia
300g świeżych liście szpianku (może być szpinak „baby”)
1 i 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 18 %
2 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny

kilka łyżek oliwy do smażenia
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Wstaw wodę na makaron.

Filet z łososia pokrój na trzy kawałki. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, po 6 minut z każdej. Zdejmij rybę, dolej łyżkę oliwy, dołóż masło i wrzuć pokrojony oraz oczyszczony szpinak. Podsmażaj szpinak przez 4-6 minut, na koniec dodaj do niego drobno posiekany lub przecieśnięty przez praskę czosnek.

W międzyczasie, zagotuje się woda na makaron – włóż do niej kluski i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kiedy szpinak będzie się lekko podsmażać, za pomocą dwóch widelców pooddzielaj mięso ryby od skóry i te drobne kawałeczki przełóż do liści. Zalej całość śmietanką, dopraw solą i pieprzem i pozwól daniu odprawować przez 2 minuty.

Odlej makaron i przerzuć do ciepłego sosu śmietanowego z łososiem i szpinakiem. Resztki wody z gotowania pasty zagęszczą potrawę.

Przekładaj danie do talerzy i udekoruj świeżymi ziołami.

Smacznego

wloskoszwedzki2

wloskoszwedzki3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.