Węgierska zupa-krem z papryki

paprykowy

Sezon na paprykę w pełni, a jeśli „ona” to oczywiście potrawy węgierskie. Na pierwszy ogień przygotowałam rozgrzewajacą zupę-krem, która stanowi świętną propozycje na lunch lub kolacje w chłodny, jesinny lub zimowy dzień. Oczywiście może byc też pierwszym daniem obiadu =) Zupa jest pikantna, pachnie ziołami i czosnkiem, ale jeżeli nie lubicie, ąz tak wyraźnych smaków, to możecie ograniczyć ich ilość. Z kolei jeżeli chcecie przygotowac prawdziwie węgierską zupę, to musi onba właśnie taka być =)

Składniki:

3 duże czerwone papryki
1/2 pora
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku

Na bulion:

1 udko kurczaka
1 podudzie kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 opalona cebulka
1/2 pora
łodygi natki obwiązane białą nitką
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 kulka jałowca
1/2 łyżeczki soli (dodaj dopiero pod koniec gotowania)
1 i 1/2 litra wody

Na grzanki:

1 bagietka pszenna lub chlebek pszenny zwany „kawiorkiem”
1 łyżka masła
10-15 dag startego żółtego sera
natka pietruszki i szczypiorek – trochę

Sposób przygotowania:

Zacznij od bulionu. Do zimnej wody włóż mięso i wszystkie pozostałe składniki oprócz soli. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojonego pora (dowolnie) oraz paprykę (kostka). Duś wszystko na średnim ogniu przez ok 30 min. Możesz podlać warzywa 1/2 szkl. wody. Pod koniec duszenia dodaj posiekany czosnek.

Przygotuj grzanki – pokrój pieczywo na kromki, posmaruj masłem, posyp ziołami oraz serem. Piecz przez 7 minut w temp. 160 st. C z termoobiegiem.

W tym czasie przecedź bulion przez drobne sitko. Paprykę z porem przełóż do garnka i zalej połową bulionu. Dodaj marchęwkę z gotowania rosołu oraz pietruszkę i wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. Nastepnie dodaj druga część bulionu, koncentrat pomidorowy, przyprawy i ponownie zmiksuj. Teraz jeszcze lekko podgrzej i rozlewaj do talerzy. Podawaj z grzankami. Zupę możesz posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki i szczypiorkiem.

Smacznego

paprykowy2

paprykowy3

paprykowy4

paprykowy5

2 thoughts on “Węgierska zupa-krem z papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.