Faszerowany „Pan Ziemniak”

      ziemniak1

Dzisiejszy wpis to hołd dla moich rodzinnych stron czyli Wielkopolski zwanej Pyrlandią. Faszerowany Pan Ziemniak to połówki ziemniaków nadziane szpinakiem, pokryte sosem pomidorowym i zapieczone pod mozzarellą i parmezanem. Danie może wydawać się trudne, ale gwarantuje, że udaje się nawet raczkującym kucharzom. Jest idealne dla wegetarian, ale sprawdza się także jako odskocznia dla mięsożerców =)

Składniki (na 4 porcje):

4 duże (naprawdę duże), wyszorowane ziemniaki
1 kulka mozzarelli
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki miękkiego masła

Sos pomidorowy przygotowany z 1 i 1/2 szkl. pulpy pomidorowej, wyciśniętego przez praskę 1 ząbka czosnku, posiekanego świeżego oregano, łyżki oliwy, soli i pieprzu. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj przez 20 min. pod przykryciem.

Masa szpinakowa przygotowana z 1 kg posiekanych liści szpinaku przesmażonych na 1 łyżce masła z 1 łyżką oliwy. Nadzienie dopraw rozdrobnionymi 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu przez 12 minut.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w całości, w osolonej wodzie przez 30 minut. W między czasie przygotuj sos i nadzienie szpinakowe, np. tak jak podałam powyżej.

Ziemniaki odcedź i przekrój wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrąż trochę z środka, tak by zrobić miejsce na szpiank, ale by jednocześnie pozostało ziemniaczane wnętrze pozostało przy skórce.

Nałóż do każdej połówki ok. 1 łyżki szpinaku, a na niego ułóż płaską łyżkę gęstego sosu. Pokryj równomiernie mozzarellą i parmezanem. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 25 – 30 min. Dane mozna posypać świeżymi ziołami, proponuję natkę pietruszki.

Smacznego

      ziemniak2

2 thoughts on “Faszerowany „Pan Ziemniak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.