Crostata con crema di castagne

        kasztanowe1

… czyli włoskie kruche ciasto z kremem kasztanowym. Wpadłam na pomysł na nie, kiedy przechadzając się po jednym z mediolańskich supermarketów natknęłam się na słoiczek z kremem kasztanowym. Zarówno pieczone kasztany, jak i wykonywane z nich przetwory są we Włoszech bardzo popularne. W pierwszej chwili nie za bardzo wiedziałam co zrobić z nabytym słoikiem, ale już za moment pomysł sam wpadł do głowy …. skoro najpopularniejszym włoskim „plackiem” jest crostata czyli kruche ciasto z nadzieniem zwieńczone np kratką na wierzchu, to dlaczego nie przygotować właśnie jej! Ważne by jednak nie przesadzić z ilością kremu kasztanowego – jest bardzo słodki i kilka łyżek zdecydowanie wystarczy. W połączeniu z pysznym, domowym, pachnącym masłem kruchym ciastem, jest świetnym poprawiaczem humoru na jesienne popołudnia =)

Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
225g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
1 duże jajko

200g kremu kasztanowego (dostępny np. w Almie lub Piotrze i Pawle)

Ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W misce wrób dokładnie wszystkie składniki na ciasto (mąkę, masło, cynamon, cukier i jajko), tak, by powstała zgrabna kula. Schłódź je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podziel ciasto – 2/3 wykorzystaj do przygotowania spodu, a z 1/3 zrób kratkę.

Do wysmarowanej masłem formy przełóż rozwałkowane na wymiar ciasto. Rozsmaruj na nim krem kasztanowy. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój na cienkie paski, z których przygotujesz kratkę. Na wierzchu ciasta zrób efektowną przekładankę. Posmaruj wierzch ciasta odrobiną mleka i piecz w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem przez ok 30-35 minut.

Jeżeli zostanie Ci trochę ciasta zawsze możesz z niego upiec kilka kruchych ciasteczek.

Po upieczeniu możesz oprószyć crostate cukrem pudrem.

Smacznego

      kasztanowe2

2 thoughts on “Crostata con crema di castagne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.