Saltimbocca czyli wpadająca do paszczy

saltimboca

Tradycyjna saltimbocca jest z cielęciny, ale dostanie dobrego kawałka tego mięsa w środku tygodniu, w polskich warunkach, niemal graniczy z cudem. Pewnie przesadzam, ale pewien czas temu po odwiedzeniu kilku sklepów miesnych z pytaniem: „Dzień dobry, czy jest może świeża cielęcina?” i usłyszeniu kilkarotnie negatywnej odpowiedzi, zbuntowałam się i przygotowałam oszukaną wersję tego popularnego włoskiego dania. Oszukaną, ale to nie znaczy, że gorszą. Wybrałam indyka i gwarantuje, że w połączeniu z szałwią i prosciutto crudo, to mięso nabiera charakteru. Zapieczona, gorąca mozzarella na wierzchu potrawy daje jej dodatkowy, włoski sznyt. Do tego pieczone w całości ziemniaczki z rozmarynem i cytryną, rukola, pomidorki z sezamem i jest pysznie =)

Składniki (na 4 porcje – duże):

8 sznycli z indyka (każdy po 100-125g)
8 plasterków szynki parmeńskiej (surowej)
16 listków świeżej szałwi
150g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól i swieżo mileony pieprz do smaku

Dodatki:

Pieczone ziemniaki, rukola przyprowiona lekkim vinegretem (oliwa, sok z cytryny, czosnek i zioła), pieczone pomidorki posypane sezamem.

Sposób przygotowania:

Filety ułóż na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą (najlepiej morską) i pieprzem. Na każdym kawałku połóż kawałek szynki – tak by nie wystawał poza mięso, a na nie jeszcze po dwa listki szałwi i wszystko zepnij za pomocą wykałaczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Układaj na niej kawałki mięsa szynką do dołu. Smaż przez 4 minuty do lekkiego zrumienia. Odwróć i smaż kolejne 4 minuty. W międzyczasie pokrój mozzarellę na niezbyt grube plastry – nie chcemy, żeby zdominowała smak potrawy. Usmażone mięso przekłóż ponownie na deskę, wyciągnij wykałaczki i przykryj serem. Potrawę umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i zapiekaj przez ok. 8 min. w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie w piekarniku mogą się znajdować dochodzące już ziemniaki i pomidorki.

Po upieczeniu wykładam mięso na talerz pokryty rukolą z odrobiną vinegretu, obok układam ziemniaki, zapieczone pomidorki, które posypuję sezamem i podaję. =)

Smacznego

saltimboca3

saltimboca2

saltimboca5

saltimboca4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.