Drożdżowe poduszeczki z jagodami i bitą śmietaną

        poduszeczki4

Nie jest to ani prosty, ani szybki przepis, ale efekt tego, co przygotujecie … obłędnie pyszny. Bardzo lubię wszelkiej maści jagodzianki i najczęściej przygotowuje je w sezonie czyli de facto tylko przez dwa miesiące w roku – zdecydowanie za mało. Ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia ciastek z wykorzystaniem mrożonych jagód lub ewentualnie dobrej jakości konfitury jagodowej. Podobne bułeczki podpatrzyłam w pewnej cukierni i stwierdziłam, że spróbuje je przygotować samodzielnie. Pierwsza próba nie była szczególnie udana – robiłam je ze świeżych jagód jak klasyczne jagodzianki, a po upieczeniu szprycowłam bitą śmietaną. Były dobre, ale nie prezentowały sie okazale. Teraz znalazłam na nie inny sposób – piękę po prostu prostokątne, drożdzowe bułeczki, a następnie dwukrotnie nadziewam – najpierw rozmrożonymi jagodami, które bardziej przypminają dżem =), a następnie bitą śmietaną. Są boskie, niestety kaloryczne, ale boskie =)

Składniki:

3 szkl. mąki
1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
3/4 szkl. mleka (lekko podgrzanego)
1 duże jajko
30g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 opkowanie cukru wanilinowego
szczypta soli

jajko rozbełatane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

Nadzienie:

300g mrożonych jagód (odsączonych na sitku) lub duży słoik konfitury jagodowej

400 ml śmietanki kremówki
1 śmietan – fix
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta umieść w dużej misce i dokładnie wyrabiaj przek ok. 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Następnie miskę przykryj ścieraczką i odstaw ją w ciepłe miejsce. Wyrastanie potrwa ok. 1 godziny.

Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na ładny prostokąt o grubości ok. dwóch i pół centymetra, a następnie pokrój je na prostokąciki o wymiarach ok. 6 cm na 7 cm. Układaj je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 20 min do napuszenia, a na koniec przy użyciu pędzelka posmaruj je jajkiem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut.

Gdy bułeczki będą się piekły udsącz na drobnym sitku jagody i lekko je w nim poduś, tak by przypominały taką jagodową masę.

Po upieczeniu bułeczek pozwól im wystygnąc przez minimum godzinę. Ubij śmietanę z śmietan fixem oraz cukrem pudrem. Do szprycy z ostra końcówą przełóż jagody lub konfiturę i napełniaj nimi upieczone poduszeczki. Nastepnie umyj szprycę, lub jeśli posiadasz, weź druga i napełnij ją bita śmietaną. W tą samą dziurkę przez którą szprycowałaś/eś jagody dodaj bitą śmietanę, tak by dostała się pomiędzy owoce.

Gotowe bułyczki możesz jeszcze oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

poduszeczki2

      poduszeczki1

poduszeczki3

      poduszeczki5

2 thoughts on “Drożdżowe poduszeczki z jagodami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.