Sałatka z gyrosem

salatkazgyrosem1

To nie jest ta popularna sałatka „Gyros” czy „Kebab”, ale chrupka i zdrowsza wersja. Oczywiście jej głównym składnikiem jest mięso w przyprawie do gyrosa, a obok niego sałata, oliwki, kukurydza, pomidory oraz sos alla Tysiąca Wysp. Całość tworzy jak dla mnie bardzo ciekawe połączenie smakowe=) Świetnie sprawdzi się na kolację, imprezę, a w połączeniu np.: z pieczywem czosnkowym z powodzeniem zastąpi obiad. Zapraszam do testowania przepisu…;)

Składniki:

– 2 filety z kurczaka pokrojone na paseczki i zamarynowane w oliwie i przyprawie do gyrosa
– 1/2 główki sałaty lodowej
– 2 dojrzałe pomidory
– ok. 2 garści zielonych oliwek
– 1/2 puszki kukurydzy

Na sos:

– małe opakowanie jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– pół łyżeczki czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zamarynowane w oliwie i przyprawie do gyrosa miejsca usmażcie na patelni, na rumiano.

Sałatę pokrójcie na niezbyt duże kawałki i ułóżcie na sporym talerzu lub półmisku. Pomidory podzielcie na ćwiartki, na następnie w poprzek na trójkąciki, porozkładajcie je na sałacie. Równomiernie porozrzucajcie oliwki i kukurydzę. Następnie porozkładajcie kawałki kurczaka, ważne by nie były gorące=)

Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszajcie i polejcie nim sałatkę. Gotowe!

Smacznego

salatkazgyrosem2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.