Szarlotka z orzechową kruszonką i włoskim akcentem

szarlorzech

Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, ale moje poszukiwania perfekcyjnego, jedynego w swoim rodzaju ciasta z jabłkami, wciąż trwają. Ten przepis jest jednak naprawdę bliski ideału. Świetny kruchy spód (z dodatkiem włoskiego serka ricotta), delikatna masa jabłkowa z dodatkiem cynamonu i imbiru, a na koniec ta kruszonka z mielonymi orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi … mniam! A ze względu na to, że teraz mamy idealną porę na pieczenie szarlotek i możemy przebierać w najróżniejszych odmianach tych rajskich owoców zachęcam do przetestowania tego pomysłu jak najszybciej! =)

Składniki:

Spód

3/4 szkl. cukru pudru
200g dobrej jakości margaryny
2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
2 żółtka
150g sera ricotta

Nadzienie:

2 kg jabłek (najlepiej z 3 różnych odmian)
cynamon
imbir
1 łyżka brązowego cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

3/4 kostki masła
3/4 szkl. białego cukru
2 łyżki brązowego cukru
100g mielonych orzechów laskowych
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
3-4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki spodu. Tłuszcz połącz z cukrem, wanilią, żółtkami i serkiem. Dodaj przesianą mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Schłódź w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj 4/5 ciasta na wymiar prostokątnej blachy, w której będziesz piec ciasto. 1/5 zostaw – przyda się na później. Spód lekko ponakłuwaj i podpiecz przez 20 minut w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, obierz i pozbaw pestek. Część zetrzyj na tarce, a drugą połowę pokrój na słupki lub w kostkę. Dopraw owoce cukrem i przyprawami zgodnie ze swoim uznaniem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszaj. Wyłóż nadzienie na podpieczony spód i wyrównaj.

Na koniec przygotuj kruszonkę. Masło rozcieraj z cukrem, dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj delikatnie, aż uzyskasz coś przypominającego okruchy. Rozsyp na nadzieniu, a na koniec porozrzucaj płatkami migdałowymi.

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Po lekkim wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego

szarlorzech2

      szarlorzech5

szarlorzech4

3 thoughts on “Szarlotka z orzechową kruszonką i włoskim akcentem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.