Jajecznica z kurkami schowana w croissancie

jajkur5

To jedno z moich popisowych śniadań – jest niezwykle efektowne, kolorowe, a przede wszystkim wyjątkowe w smaku. Inspiracja przyszłą z kuchni francuskiej. Delikatna jajecznica pełna obsmażonych na maśle kurek łączy się z lekką słodyczną croissanta. Do tego jeszcze sałatka z różnych odmian pomidorów z oliwą i świeżymi listkami bazylii. Moim zdaniem to idelna propozycja na leniwy weekendowy posiłek. Buono Apetito! =)

Składniki (na 2 porcje):

4 jajka od kur wolnobiegających
1/4 szkl. mleka
15 dag oczyszczonych kurek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki masłą
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Korowe pomidowy różnych odmian (wybierak ok. czterech – żółte, zielone, malinowe i koktajowe)
2 łyżki oliwy
6 posiekanych listków bazylii
świeżomielone sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotuj sałatkę – pokrój pomidory w kostkę, dodaj zioła, oliwę i przyprawy – gotowe!

Rozgrzej 1 łyżkę masłą z oliwą na patelni i podsmażaj kurki przez ok. 10 minut (mniejsze rzucam w całości, a większe z grzybków kroje na pół lub cztery części). Zsuń je na chwilę z patelni na talerzyk.

W miseczce przygotuj jajka z mlekiem i przyprawami. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę masła – gdy się roztopi, zdejmij na minutę z ognia. Następnie wlej jajka i od tego momentu mieszaj. Zwykle czekam jednak chwilkę nie roztrzepując jajek, aby białka delikatnie się ścięły, ponieważ dzięki temu jajecznica ma ładne białe i żółte kawałki i nie przypomina żółtej mazi. Gdy zobaczysz , że jajecznica jest już prawie ścięta dodaj podsmażone kurki i pokrojony szczypiorek.

Przełóż jajecznicę do rogalików ze skrojoną górą (czapeczką) – jego wnętrze rozsuwam na boki, w taki sposób, by zrobić miejsce na masę. Obok ukłóż sałatkę z pomidorów. Takie danie dekoruję jeszcze gałązkami świeżego tymianku.

Samcznego

        jajkur2

2 thoughts on “Jajecznica z kurkami schowana w croissancie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.