O przygotowywaniu zupy na Halloween …

dynia1

Idealna zupa na Halloween to nie taka prosta sprawa, bo pomysłów na krem z dyni jest naprawdę sporo, a sukces polega na tym, by wybrać ten najlepszy. Mi osobiście najbardziej smakuje jej pikantna wersja na dobrym, wyrazistym bulionie, podawana z grzanką pełną ciągnącego się sera. Chociaż testowałam różne wersje – i tę na słodko, i z mlekiem kokosowym, czy dyniową wraz z pieczonymi warzywami korzeniowymi, ale jednak wskazany powyżej wybraniec zaskarbił sobie najbardziej moje serce, a w zasadzie podniebienie. I właśnie na taki krem podaję Wam dzisiaj przepis.

Lubię tej zupę poświęcać czas, traktować jej gotowanie niczym rytuał. Najpierw przygotowuję dobry, naturalny wywar jarzynowo-drobiowy, a potem popijając go z filiżanki oprawiam dynię na dużym stole. Zresztą gotowanie zup zawsze było dla mnie czynnością około mistyczną, kojarzyło z pewnego rodzaju magią, ale skoro mowa o Halloween to kociołek i pewna czarownica idealnie wpasowują się w temat 😉

Składniki (na 6-8 porcji):

1 mała dynia (ok. 2 kg) lub 1/2 dużej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka curry
szczypta chili cayenne (tak ok. 1/4 łyżeczki)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka czubrycy zielonej
świeżomielone sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła

2 l wywaru przygotowany z 3 udek kurczaka lub jednej szynki indyka, 1 pora, 2 marchewek, dwóch korzeni pietruszki, 1/2 selera, opalonej cebulki i przypraw.

Podprażone pestki dyni
posiekany szczypiorek
kilka łyżek gęstej śmietany (3-5)

Na grzanki:
bagietka na zakwasie (najlepiej by była naturalna, a nie głębokomrożona)
150g startej mozzarelli
150g ostrego, wyrazistego w smaku zółtego sera

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wywaru – możesz go przygotować dzień wcześniej, wykorzystać zamrożony lub ugotować bezpośrednio przed przygotowaniem zupy.

Radzę na początek zabrać się za to co najtrudniejsze czyli pokrojenie dyni. Ze względu na jej kształt oraz grubość nie jest to takie proste, ale wystarczy trochę siły i chęci, a na pewno dasz sobie radę =). Dynię polecam pokroić na ok 2-cntumetrowe kawałki.

W dużym garnku roztop masło z oliwą i zezłoć na nich drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodaj rozdrobniony czosnek i świeże chili – uważa, żeby nic się nie przypaliło, bo nabierze gorzkiego smaku. Dodaj dynię, przyprawy i zalej wywarem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30-40 minut, tak, by warzywa były bardzo miękkie.

Odstaw zupę na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki: pokrój bagietkę na kromki, starte sery zmieszaj ze sobą i rozkładaj po garstce na każdym kawałku pieczywa. Wstaw do piekarnik rozgrzanego do 160 St. C na ok. 10 minut. Wróć do zupy. Za pomocą blendera zmiksuj ją na gładki krem. Na koniec możesz dodać połowę przewidywanej porcji śmietany. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Rozlewaj do talerzy, dekoruj szczypiorkiem, podprażonymi pestkami dyni i koniecznie podawaj z grzanką.

Smacznego

dynia4

        dynia6

dynia5

dynia3

dynia1

1 thought on “O przygotowywaniu zupy na Halloween …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.